Πιάτο… σιγουράκι που φέρνει όλη την οικογένεια στο Κυριακάτικο τραπέζι πιο κοντά, κάθε φορά.
Υλικά
120 ml ελαιόλαδο
2 κιλά κοτόπουλο (μηρός)
2 κρεμμύδια
10-15 μεγάλα μανιτάρια, κομμένα
500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
120 ml κόκκινο κρασί
Αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 ξυλαράκια κανέλας
μπαχάρια (mix έτοιμο για κοτόπουλο)
2-3 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες και μετά το κοτόπουλο. Αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια, σοτάρουμε όσα χωράνε, τα βγάζουμε και προσθέτουμε τα επόμενα. Σβήνουμε το κοτόπουλο με το κόκκινο κρασί.
Αφήνουμε το κρέας να τραβήξει το αλκοόλ περίπου 5’-7’ και χύνουμε στην κατσαρόλα το χυμό της ντομάτας. Ανακατεύουμε ζωηρά και προσθέτουμε τα μανιτάρια και έπειτα το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Αν δεν έχουμε έτοιμο mix με μπαχάρια, μπορούμε ωραιότατα να συνδυάσουμε μοσχοκάρυδο, πάπρικα και πιπέρι.
Αν το κρέας ρουφήξει τα υγρά του, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό. Αν χρησιμοποιούμε κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε το φαγάκι μας για 1 ώρα περίπου. Αν πάλι προτιμήσουμε τη χύτρα ταχύτητας, ψήνουμε για 30’.
Μπορούμε να συνοδέψουμε ωραιότατα το κρέας μας με πατάτες γιαχνί ή ακόμη και τηγανιτές.