Κολοκάσι νηστίσιμο

18 Νοεμβρίου 2024
linkedin
Μερίδες
4-6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά
  • 1-2 μεγάλες ρίζες (μάππες) κολοκάσι, (1.200 γρ. περίπου) 
  • ¼ φλ. (65ml) ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια (300γρ.) ξηρά κρεμμύδια
  • 2 μέτριες (500γρ.) πατάτες
  • 3-4 κλωναράκια (300γρ.) σέλερι (σελλενιά)
  • 2 καλά γεμάτες κουταλιές (70γρ.) πάστα ντομάτας
  • 3 φλ. (750ml) ζεστό νερό
  • 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ⅓ φλ. (85ml) χυμό λεμονιού
Εκτέλεση

Με μια μαλακή βούρτσα φεύγουμε τυχόν χώματα από το κολοκάσι. Στη συνέχεια, το ξεφλουδίζουμε και το σκουπίζουμε με μια πετσέτα (όχι να το πλύνουμε!). Βυθίζουμε το μαχαίρι μέσα στη ρίζα και το σπάτε σε μικρά κομμάτια (το «τσακράτε», δηλαδή). Το μυστικό είναι να το σπάσουμε και όχι να το κόψουμε.

 

Μετά, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και μετά σε μικρά κομμάτια/μπουκιές περίπου το ίδιο μέγεθος με το κολοκάσι. Ξεπλένουμε τη σελλενιά και τη κόβουμε σε χοντρά φετάκια.

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ακολούθως, προσθέτουμε το κολοκάσι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μετά, βάζουμε τις πατάτες και τη σελλενιά και τα ανακατεύουμε 2-3 φορές.

 

Βάζουμε την πάστα ντομάτας στον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε για να βγάλει τα αρώματά της. και βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 5-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν το κολοκάσι δεν έχει ψηθεί, ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές