- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σταυρώνουμε τη βάση από τα ντοματίνια και πιέζουμε ελαφρά να βγουν τα σπόρια. Τα βάζουμε στο ταψί. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το χαλλούμι σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο γυρίζουμε το χαλλούμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.
- Σε ένα βαζάκι που κλείνει ή σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να λιώσει το αλάτι.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε στα 4.
- Σε μια ωραία σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα σαλάτας, τα φύλλα από σπανάκι, τα ντοματίνια, το χαλλούμι, τα αυγά και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Iδέες για κρασί
Η ανοιξιάτικη σαλάτα έχει ντελικάτη γεύση και ορίζεται από τα αρώματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Εδώ η πρόταση μας για κρασί είναι ένα απαλό λευκό ξηρό κρασί με καθαρή γεύση που μπορεί να σερβιριστεί σε χαμηλή θερμοκρασία.
Κρασιά βασισμένα σε ποικιλίες πως το ελληνικό Μοσχοφίλερο η το Κυπριακό Παλομίνο, πάντα σερβιρισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 8°C, θα συνοδεύσουν με εξαιρετικό τρόπο την ανοιξιάτικη γεύση της σαλάτας μας.
Μαθαίνουμε μαζί
- Όταν θα ψήσουμε στο φούρνο ντομάτες για μακαρονάδα ή για σαλάτες τις χαράσσουμε και αφαιρούμε τα σπόρια για να μην έχουν υγρασία και αλλοιώσουν τη σάλτσα ή και τη σαλάτα μας.
- Αυτή η σαλάτα είναι μια καλή πρόταση για να καταναλώσουμε τα αυγά που θα μείνουν από το τσούγκρισμα της Λαμπρής.
- Για να έχουμε τα τέλεια κόκκινα αυγά για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει όταν θα τα βράσουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα και θα ρίξουμε από πάνω νερό από τη βρύση να τα καλύψει. Σε 12 αυγά θα προσθέσουμε 2 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλάκι μαγειρικό αλάτι. Για φυσικό χρώμα μπορούμε να βάλουμε ριζάρι (κόκκινα), ή μαργαρίτες (κίτρινο), ή κρεμμυδύφυλλα (καφέ), ή βιολέτες (μοβ).
Η μητέρα μου μού είπε ότι στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας τα έβαφαν με «πογιά», ένα είδος βρύων που φύτρωναν στους βράχους και βρίσκονταν κάτω από τη θάλασσα. Μάλιστα, τα βρύα έδιναν στα αβγά ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Θα βράσουμε σε μέτρια φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα βράσουμε για 15λεπτά. Θα κατεβάζουμε από τη φωτιά, θα αφήσουμε τα κρυώσουν. Θα τα σκουπίσουμε να στεγνώσουν, θα αλείψουμε με ελαιόλαδο και θα στολίσουμε. Αν για ευκολία επιλέξουμε έτοιμες βαφές, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες στη συσκευασία.