Κολοκοτές

20 Οκτωβρίου 2024
linkedin
Μερίδες
20
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
40'
totalTime
Συνολικός χρόνος
110'
Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 φλ. (175ml) ηλιέλαιο
  • 3/4 φλ. (190ml) χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ. (250ml) χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα  
  • 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι 
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 ½ κουταλάκι (6γρ.) κανέλα
  • 2 κουταλιές (30γρ.) ζάχαρη
  • 2/3 φλ. (130γρ.) σταφιδάκια
  • 1/2 φλ. (100γρ.) πλιγούρι
  • 1/3 φλ. (85ml) ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι. Την αφήνουμε 2-3 ώρες ή ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο. Την ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να βγάλει τα υγρά της.


Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι,  το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε. Ακολούθως, βάζουμε το λάδι και ρυζιάζουμε. Δηλαδή, τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε. Μετά, ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό γιατί μπορεί να μην το χρειαστεί όλο η ζύμη. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα. Σταυρώνουμε και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα. 


Ετοιμασία: Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, τα σταφιδάκια, το πλιγούρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.


Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, σχηματίζουμε ένα μπαστούνι και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια (80γρ. περίπου) ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε να είναι οι κολοκοτές σας. Ανοίγουμε σε στρογγυλό λεπτό φύλλο (η ζύμη είναι πολύ αφράτη και αν δεν είναι λεπτό το φύλλο όταν ψηθεί θα γίνει πολύ χοντρό).


Βάζουμε 2 – 2 ½ κουταλιές γέμιση στη μέση του φύλλου (δεν την απλώνουμε για να γίνουν οι κολοκοτές μας ψηλές). Στη συνέχεια, ενώνουμε το πάνω φύλλο με το κάτω αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο γύρω-γύρω για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο τελείωμα. Με το δείχτη φέρνουμε το κάτω φύλλο προς τα πάνω και πιέζουμε να στερεωθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, το κάνουμε με πιρούνι.


Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τις κολοκοτές, αφήνοντας απόσταση 2-3 εκατοστά μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο για να «γυαλίσουν».

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές