Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα με το μαχαίρι. Δεν τα αλέθουμε γιατί μπορεί να γίνουν σκόνη. Αν δεν βρούμε έτοιμα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα καβουρδίζουμε εμείς. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, το αλάτι και τα αμύγδαλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ το φυτικό βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και βάζουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, το κονιάκ, τη ζιβανία και το ροδόσταγμα. Μετά, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο μίγμα αλευριού. Η ζύμη θα κολλά ελάχιστα στα χέρια μας. Την αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε 20γρ. ζύμης την πλάθουμε σε μπαλίτσα. Στη συνέχεια, σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι 12 εκ. και κλείνουμε σαν πέταλο. Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να κρυώσουν. Τα μεταφέρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα στην οποία έχουμε απλώσει μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αυτό θα βοηθήσει να κολλήσει η ζάχαρη άχνη στη βάση του κουραμπιέ.
Βάζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες. Αν θέλουμε τους αλείφουμε πρώτα με λίγο ροδόσταγμα και μετά να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.