Ξηροί Καρποί: Μερικοί τους προτιμούν καυτούς!

Το EURO UEFA 2016 έχει την τιμητική του αυτές η μέρες και η παρέα μαζεύεται μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σας προτείνουμε τρεις τρόπους για να φτιάξετε spicy ξηρούς καρπούς που ταιριάζουν τέλεια με την μπύρα!

Διάφοροι καρποί με κανέλα και κύμινο

 
Υλικά: (Για 4 φλιτζάνια)
 
½ κ.γ. αλεσμένο κύμινο
 
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
 
½ κ.γ. αλεσμένη κανέλα
 
4 φλ. διάφορους ξηρούς καρπούς (καρύδια, πεκάν, φουντούκια, αμύγδαλα)
 
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
 
6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
 
1 κ.γ. αλάτι
 
Μείγμα μπαχαρικών
 
Εκτέλεση:
 
Σε ένα τηγάνι, που δεν έχουμε προσθέσει λάδι, ζεσταίνουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας τους μέχρι να αρχίσουν να καβουρδιστούν, για περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώσπου να αρχίσουν να σκουραίνουν οι καρποί, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, 1 κ.σ. νερό, αλάτι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και πάρουν ένα ωραίο γυαλιστερό χρώμα, οι καρποί. Αυτό θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά.
 
Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τους καρπούς σε ταψί φούρνου, απλωμένο με αλουμινόχαρτο, ξεχωρίζοντας τους με ένα πιρούνι. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και μέχρι να σκληρύνει η ζάχαρη, για δέκα λεπτά. Φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.
 

Cashew με δενδρολίβανο

 
Υλικά: ( Για ½ κιλό cashew nuts)
 
½ κιλό cashew nuts
 
2 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, χοντροκομμένο
 
½  κ.γ. πιπέρι καγιέν
 
½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
 
2 κ.γ. αλάτι
 
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
 
Εκτέλεση:
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C
 
Τοποθετούμε τα cashew nuts σε ένα ταψί ψησίματος, χωρίς λάδι και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν αρκετά. Ταυτόχρονα, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το δενδρολίβανο, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
 
Όταν βγάλουμε τα cashew nuts από το φούρνο, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το μείγμα μέχρι να καλυφθούν εντελώς οι καρποί. Τους σερβίρουμε ζεστούς.
 

Διάφοροι ξηροί καρποί με μέλι και πάπρικα

 
Υλικά: (Για 4 φλιτζάνια)
 
1 ½ κ.σ. μέλι
 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
 
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
 
¼ κ.γ. σκόνη τσίλι
 
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
 
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
 
1 φλ. αμύγδαλα, ανάλατα
 
1 φλ. cashew nuts, ανάλατα
 
1 φλ. macadamia nuts, ανάλατα
 
1 φλ. brazil nuts
 
Εκτέλεση:
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου. 
 
Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μαζί το μέλι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα και το θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πάει παντού.
 
Απλώνουμε τους καρπούς πάνω σε λαδόκολλα, σε ταψί ψησίματος και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά φάσεις.
 
Βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους σερβίρουμε.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές