Βασιλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας

linkedin
Μερίδες
10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά

Για το κέικ:

  • 300γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7γρ. μαχλέπι
  • 2γρ. μαστίχα λικέρ ή σκόνη
  • ½κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 4 αυγά
  • 75ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 400γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 30γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

Για το γλάσο:

  • 100γρ. κουβερτούρα
  • 167ml κρέμα γάλακτος
  • 33ml γάλα πλήρες
  • 17γρ. γλυκόζη
  • 1κ.σ. ρούμι
  • 1 shot καφέ εσπρέσο

Για το γαρνίρισμα:

  • 20γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
Εκτέλεση

Για το κέικ:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το μαχλέπι , τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
  6. Συνεχίζουμε το χτύπημα.
  7. Μετά προσθέτουμε το γάλα και σταδιακά ένα - ένα τα αυγά.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι σταδιακά.
  9. Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρώς. 
  10. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 165 C για 50 λεπτά.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλάσο:

  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός τη κουβερτούρα.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Περιχύνουμε ομοιόμορφα τη βασιλόπιτα.

 

Για το γαρνίρισμα:

  1. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τη βασιλόπιτα με το αμύγδαλο.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές