Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα.
Χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το μαχλέπι , τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μετά προσθέτουμε το γάλα και σταδιακά ένα - ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι σταδιακά.
Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρώς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 165 C για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλάσο:
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός τη κουβερτούρα.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα τη βασιλόπιτα.
Για το γαρνίρισμα:
Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τη βασιλόπιτα με το αμύγδαλο.