Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα την ξηρή μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό και τη βανίλια. Ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μετά, βάζουμε κομματάκι – κομματάκι το βούτυρο και περιμένουμε να ενσωματωθεί το πρώτο για να βάλουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία αφράτη, ελαστική ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας, με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, 45Χ45 εκ. περίπου. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου την πραλίνα φουντουκιού και τυλίγουμε σε ρολό. Το κόβουμε στη μέση και το πλέκουμε σε πλεξούδα. Το βάζουμε σε μία ορθογώνια φόρμα την οποία βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το τσουρέκι και το αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι, βάζουμε όλα τα υλικά και όταν κοχλάσει το σιρόπι και λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 30-35 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το ξεφορμάρουμε και το αλείφουμε με το κρύο σιρόπι. Το στολίζουμε, αν θέλουμε, με φρέσκα βρώσιμα λουλουδάκια.