3 φλ. (300γρ.) τραχανά
10 φλ. νερό
1/3 φλ. (45γρ.) φιδέ
2 κουταλάκια αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 ½ φλ. (300γρ.) χαλλούμι κομμένο σε κύβους
3 φλ. (300γρ.) τραχανά
10 φλ. νερό
1/3 φλ. (45γρ.) φιδέ
2 κουταλάκια αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 ½ φλ. (300γρ.) χαλλούμι κομμένο σε κύβους
Βάζετε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε 6 φλιτζάνια νερό να τον σκεπάσει καλά (αν χρειαστεί βάζετε επιπλέον νερό). Τον αφήνετε να μουλιάσει για 2-3 ώρες ή και περισσότερες αν είναι πολύ ξηρός ο τραχανάς. Στη συνέχεια, βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα τον τραχανά μαζί με όλο το νερό που υπάρχει στο μπολ. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό (όσο έμεινε από τα 10 φλιτζάνια) και βράζετε μέχρι να κοχλάσει. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για ακόμα 15 λεπτά. Κατά διαστήματα, ανακατεύετε για να μην κολλήσει ο τραχανάς. Βάζετε το φιδέ και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο νερό. Εμένα μου αρέσει ο τραχανάς να είναι πηκτός και όχι νερουλός. Ακολούθως, βάζετε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το χαλλούμι. Συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 5-10 λεπτά.