Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και βάζουμε την κόκκινη πιπεριά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η ντομάτα και βάζουμε το αλάτι και τις νιφάδες τσίλι. Όταν εξατμιστούν τα υγρά από την ντομάτα, βάζουμε το χαλλούμι και ανακατεύουμε. Για ευκολία και για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σπάσει ο κρόκος, σπάτε τα αυγά σε μια βαθουλή κουτάλα. Τα βάζουμε στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε το τηγάνι, για να ψηθούν τα αυγά με τους υδρατμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ανάλογα πως θέλουμε να είναι τα αυγά μας. Σερβίρουμε την «Κυπριακή» shakshuka με χαλλούμι ζεστή, πασπαλίζοντας το φρέσκο δυόσμο.
Απαραίτητο για το σερβίρισμα το φρεσκοζυμωμένο ψωμί.