Τσιπούρα με κρούστα αλατιού

linkedin
Μερίδες
2
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα
Υλικά
Για τη κρούστα
3 ασπράδια αβγού
600 γρ.  χοντρό αλάτι
άνηθο 
δεντρολίβανο
30 ml κονιάκ
Για τη τσιπούρα
1 τσιπούρα 600 γρ.
μισό λεμόνι κομμένο σε φέτες
μαϊντανό
Για τη σαλάτα
1 φοινόκιο
1 κολοκύθι
7-8 τμχ ντοματίνια
μαϊντανό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για την τσιπούρα
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα.
2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ασπράδι και με ένα σύρμα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η μαρέγκα.
3. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το ασπράδι.
4. Σε ένα σανίδι κοπής ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
5. Παράλληλα στεγνώνουμε το ψάρι μας με απορροφητικό χαρτί και γεμίζουμε την κοιλιά του με τις φέτες από το μισό λεμόνι και το μαϊντανό.
6. Παίρνουμε λίγη ποσότητα από το μείγμα του αλατιού και σφραγίζουμε την κοιλιά της τσιπούρας.
7. Έπειτα τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την τοποθετούμε σε όρθια κάθετη θέση.
8. Καλύπτουμε ολοκληρωτικά με το μείγμα του αλατιού και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να μην υπάρχουν κενά. 
9. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
10. Μόλις αφαιρέσουμε από το φούρνο περιλούζουμε με το κονιάκ και με τη βοήθεια ενός αναπτήρα ανάβουμε προσεχτικά.
11. Όταν σβήσει η φωτιά με τη βοήθεια ενός κουταλιού σπάμε προσεχτικά την κρούστα του αλατιού και αφαιρούμε το ψάρι από μέσα.
12. Αφαιρούμε το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και σερβίρουμε.
13. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.  
 
Για τη σαλάτα
1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το φοινόκιο, στη μέση τα ντοματίνια και σε λεπτές λωρίδες το κολοκύθι.
2. Mετά ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και κρατάμε λίγο στην άκρη για το γαρνίρισμα.
3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά μας και μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι αλάτι και πιπέρι.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές