Ένας από τα πιο ωραία συνοδευτικά για μια παγωμένη μπίρα, είναι τα μπαλάκια τυριού! Πιο κάτω, θα βρείτε 4 εύκολες και πολύ γευστικές συνταγές.
1. Τηγανητά μπαλάκια μοτσαρέλλας με σάλτσα Marinara
Τυρί και κόκκινη σάλτσα. Ένας υπέροχος συνδυασμός που εδώ έχει ιταλικό και λίγο πικάντικο χαρακτήρα.
Υλικά:
Για τα μπαλάκια μοτσαρέλας
1 κουτί μπαλάκια μοτσαρέλας
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά, κτυπημένα
2 φλ. αλεσμένη φρυγανιά
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα Marinara
1 φλ. σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Εκτέλεση:
Σε ένα πιάτο βάζουμε τα κτυπημένα αυγά και σε ένα άλλο το αλεύρι. Σε ένα τρίτο μπολ, κτυπάμε μαζί την αλεσμένη φρυγανιά, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, τις νιφάδες του κόκκινου πιπεριού, το αλάτι και πιπέρι.
Περνάμε τις μπαλίτσες μοτσαρέλας, από το αλεύρι, ακολούθως από το αυγό και τέλος, από την αλεσμένη φρυγανιά. Βάζουμε τις καπηρωμένες μπαλίτσες στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Ακολούθως, τις τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, με αρκετό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Περίπου 1 λεπτό, τη φορά. Τις απλώνουμε σε δίσκους με απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι.
Για την σάλτσα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας με την κρέμα γάλακτος και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 2 λεπτά.
Σερβίρουμε τις τηγανητές μπάλες μοτσαρέλας με την σάλτσα Marinara στο πλάι.
2. Στικ μοτσαρέλλας χωρίς αυγό
Εντάξει, δεν είναι μπάλες τυριού, αλλά είναι μια άλλη συνταγή με τυρί εμπνευσμένη από την Ιταλία, ιδανική για αυτούς που δεν θέλουν να προσθέσουν αυγό.
Υλικά:
1 μοτσαρέλλα, κομμένη σε στικ
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2-3 κ.γ. μείγμα ιταλικών μπαχαρικών ( ξηρός βασιλικός, θυμάρι, δενδρολίβανο κλπ.)
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
Αλάτι
1 φλ. αλεσμένη φρυγανιά
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι, το μείγμα ιταλικών μπαχαρικών και λίγο νερό ώσπου να κάνουμε ένα χυλό χωρίς σβόλους. Αφήνουμε στο πλάι.
Παίρνουμε τα στικ μοτσαρέλας και τα βουτάμε στο χυλό και ακολούθως τα καλύπτουμε με αλεσμένη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε. Τοποθετούμε τα καπηρωμένα στικ ψυγείο για 1-2 ώρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις κάψει, τοποθετούμε μέσα τα στικ και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο μείγμα ιταλικών μπαχαρικών. Σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας.
Σημείωση: Αν δεν θέλετε να τηγανίσετε, μπορείτε να βάλετε τα στικ ή τα μπαλάκια σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 °C, ψεκάζοντας τα με λίγο λάδι.
3. Μπαλάκια τυριού στο φούρνο
Μια πανεύκολη και πολύ γρήγορη συνταγή.
Υλικά: ( για περίπου 30 μπαλάκια)
3 φλ. ημίσκληρο τυρί, τριμμένο
3 κ.σ. σεμολίνα
Αλάτι και πιπέρι
1 αυγό
1 κ.γ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί με τη σεμολίνα. Ακολούθως προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο και αναμειγνύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη.
Παίρνουμε μια κουταλιά από τη ζύμη και δημιουργούμε ένα μπαλάκι. Επαναλαμβάνουμε.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε χαρτί πάνω σε ταψί ψησίματος.
Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά στο φούρνο και ακολούθως στη σχάρα για ακόμα 3-5 μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε.
4. Εύκολα μπαλάκια με δύο διαφορετικά τυριά
Σε αυτή τη συνταγή, δεν τηγανίζουμε ούτε ψήνουμε στο φούρνο.
Υλικά: ( για 20 μπαλάκια)
230 γρ. κρεμώδες τυρί
1 χούφτα τυρί cheddar τριμμένο
½ κ.γ. ξηρά chives
½ κ.γ. ξηρό άνηθο
½ κ.γ. ξηρό μαϊντανό
¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
¼ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
100 γρ. καρύδια pecan, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Αλέθουμε μαζί όλα τα υλικά, εκτός από τα pecan. Παίρνουμε το μείγμα και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια ή μια μεγάλη μπάλα. Ακολούθως τα κυλάμε στο πιάτο όπου έχουμε απλώσει τα ψιλοκομμένα pecan. Τοποθετούμε τα μπαλάκια ή τη μεγάλα μπάλα σε ένα αεροστεγές σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μια ώρα. Αυτά τα εύκολα μπαλάκια είναι καλύτερα να ετοιμάζονται τουλάχιστον μια μέρα πριν.