Για τη σάλτσα
1. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το τσίλι και πολτοποιούμε.
2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά για να ζεσταθεί.
3. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα.
4. Διατηρούμε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την αποφλοιωμένη ντομάτα και τη ζάχαρη. Βράζουμε για περίπου 5-6 λεπτά.
5. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο βασιλικό και το μαϊντανό.
Για τα ζυμαρικά
1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζεσταίνουμε. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε τα ριγκατόνι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
2. Σουρώνουμε, μεταφέρουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα προσθέτουμε τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
3. Σερβίρουμε.