Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι με βαριά βάση σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας κάθε κόκκος να είναι καλυμμένος με λάδι. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε μια-δυο κουτάλες ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό, το ρύζι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να γίνει al dente, περίπου 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν είναι έτοιμο το ρύζι, προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες το ριζότο. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε το ριζότο σε τέσσερα πιάτα, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα μαϊντανού και αν θέλουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μανιτάρια μας αρέσουν. Άσπρα μανιτάρια, πλευρώτους, μανιτάρια πορτσίνι κ.λπ.