1.Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα σε σκόνη και μία πρέζα αλάτι.
2.Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3.Ύστερα προσθέτουμε σταδιακά το χυμό, την σόδα, το brandy, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ύστερα το μισό αλεύρι.
4.Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μπασίνα και το ζυμώνουμε στο χέρι προσθέτοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι.
5.Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και μαλακή όμως δεν χρειάζεται να το ζυμώσετε πολύ ώρα γιατί τα μελομακάρονα δεν θα γίνουν αφράτα.
6.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C βαθμούς. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (55γρ.) και τα πλάθουμε σε οβάλ μελομακάρονα, φουσκωτά στην μέσα και τα τοποθετούμε πάνω στον τρίφτη τυριού για να πάρουν το κυματιστό σχήμα ή τα τρυπάμε με ένα πιρούνι.
7.Τα απλώνουμε πάνω σε ταψιά φούρνου ντυμένα με λαδόκολλα αντικολλητική. Τα ψήνουμε 20 – 25 λεπτά περίπου, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
8.Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως και να σφίξουν.
Για το σιρόπι
Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τις φλούδες και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και πετάμε τις φλούδες.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα μελώνουμε βουτώντας τα μέσα στο σιρόπι.
Τα αφήνουμε για 15 λεπτά , από την κάθε μεριά και τα βγάζουμε. Τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και τα βάζουμε σε δοχεία ή πιατέλες.
Μια συνταγή από τον Σταυρή Γεωργίου