Κέικ λεµονιού µε παπαρουνόσπορο

linkedin
Μερίδες
8-10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά

2 φλ. (300γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Self-Raising)
2 φακελάκια (20γρ.) βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι (6γρ.) µπέικιν πάουντερ
3 κουταλάκια  (20γρ.) παπαρουνόσπορο
½ φλ. (125γρ.) βούτυρο ανάλατο, σε θερµοκρασία δωµατίου
2/3 φλ. (170γρ.) ζάχαρη
2 αυγά (Μ) σε θερµοκρασία δωµατίου
1 φλ. (260ml) γάλα 
¼ φλ. (60ml) χυµό λεµονιού
1 κουταλάκι ξύσµα λεµονιού 
Για την επικάλυψη
ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

Προθερµαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180°C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε µια ορθογώνια φόρµα 11Χ28εκ.
Σ’ ένα µπολ, αναμιγνύετε το αλεύρι, τη βανίλια, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύετε.
Βάζετε το βούτυρο µε τη ζάχαρη στον κάδο του µίξερ και χτυπάτε στη µεσαία ταχύτητα µέχρι να πετύχετε ένα αφράτο µίγµα.  Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Προσθέτετε το ξύσμα και λίγο από το μίγμα αλευριού. Βάζετε το χυμό λεμονιού, ακόμα λίγο από το μίγμα αλευριού, το γάλα και μετά σιγά – σιγά το υπόλοιπο αλεύρι. Αν χρειαστεί σταματάτε το μίξερ και μαζεύετε το μίγμα από τα τοιχώματα. Βάζετε το κέικ στη φόρμα  και ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 50 λεπτά. Για να δείτε αν είναι ψηµένο, βάζετε στο κέντρο του κέικ ένα ξύλινο σουβλάκι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιµο. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει, αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με ζάχαρη και σερβίρετε. 

Μια συνταγή από τη Χρύσω Λέφου

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές