Βάζουμε την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την ραντίζουμε με λίγο νερό , ίσα να βραχεί για τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Tοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά, μόλις πάρει βράσει το μίγμα και λιώσει η ζάχαρη, αδειάζουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανανκάτεμα μέχρι η ζάχαρη να μετατραπεί σε ξανθιά καραμέλα. Όταν καραμελώσουν καλά τα αμύγδαλα τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να σκληρύνουν.
Για τους κουραμπιέδες
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το βούτυρο κλαριφιέ. Το βούτυρο κλαριφιέ έχει ωραίο άρωμα και δεν καίγεται εύκολα γι΄αυτό το χρησιμοποιούμε πολύ και στο μαγείρεμα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και το βάζουμε να λιώσει σ’ένα μπεν μαρί ή στα μικροκύμματα ή σε χαμηλή φωτιά πάνω στην εστία . Καθώς λιώνει το λίπος διαχωρίζεται από το νερό και ανεβαίνει στην επιφάνεια. Από εκεί μαζεύουμε προσεχτικά με μια κουτάλα και το αφήνουμε να παγώσει για λίγη ώρα στο ψυγείο, ζυγίζουμε και κρατάμε τα 300 γρ. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή τατύτητα τα 300 γρ του βούτυρου κλαριφιέ μαζί με την άχνη και τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας για περίπου 20λεπτά.Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη και πιο αφράτοι οι κουραμπιέδες. Χοντροκόβουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα που έχουμε φτιάξει, χαμηλώνουμε την τατύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά στον κάδο το αλεύρι και το μπείκιν πάουντερ.
Αφού ενσωματωθούν καλά ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι ή το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3 εκ.
Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 – 25λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Τους βουτάμε λίγους λίγους σε ένα ταψάκι με ζάχαρη άχνη, τους καλύπτουμε καλά και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.