Οι βασικές συμβουλές
● Το μέγεθος της γαλοπούλας
Μια γαλοπούλα από 3 έως 4,5 κιλά θα είναι αρκετή έξι άτομα. Μια γαλοπούλα 4kg - 6kg για οκτώ άτομα, ενώ μια 6kg έως 8kg για 12 άτομα.
● Το μέγεθος του ταψιού
Μπορεί να το θεωρείτε αυτονόητο, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν αρκετά μεγάλο ταψί και άφθονο αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο της γαλοπούλας σας.
● Η γαλοπούλα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν την μαγειρέψετε.
Συμβουλές για το γέμισμα
● Πόση γέμιση;
Ο κανόνας είναι να φτιάξετε ένα φλιτζάνι γέμιση ανά ½ kg γαλοπούλας και, στη συνέχεια, να προσθέσετε μια επιπλέον μερίδα ή δύο, αν θέλετε να απολαύσετε γέμιση και την επόμενη.
● Επιμένετε στα φρέσκα βότανα
Φρέσκο φασκόμηλο, φρέσκο θυμάρι, φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκος μαϊντανός θα δώσουν στην γέμιση σας ακόμα καλύτερη γεύση.
● Προσθέστε αυγά για να στεγνώσει
Εάν θέλετε μια πιο στεγνή γέμιση, προσθέστε ένα έως τρία αυγά στη συνταγή σας. Παρόλο που η γέμιση μπορεί να είναι πολύ νόστιμη και χωρίς αυγά, εντούτοις τα αυγά θα βοηθήσουν βοηθούν τη γέμιση σας να διατηρήσει το σχήμα της.
● Καραμελώστε τα κρεμμύδια σας
Για ακόμα πιο ενισχυμένη γεύση της γέμισης, καραμελώστε τα κρεμμύδια σας πριν τα προσθέσετε μέσα.
● Πότε να γεμίσει η γαλοπούλα με το γέμισμα
Πρέπει να προετοιμάσετε η γέμιση από πριν και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τη βάλετε μέσα στη γαλοπούλα έως ότου πρόκειται να τη μαγειρέψετε.
Συμβουλές για το ψήσιμο της μαγειρικής
Η αναλογία βάρους/ψησίματος
Σε ένα φούρνο προθερμασμένο για 20 λεπτά στους 180C
4-5kg – ψήσιμο για 2¼ με 2½ ώρες
5-6kg – ψήσιμο για 2½ με 3 ώρες
6-7kg – ψήσιμο για 3 με 3½ ώρες
7-8kg – ψήσιμο για 3½ με 4 ώρες
8-9kg – ψήσιμο 4 με 4¼ ώρες
9-10kg – ψήσιμο 4¼ με 4½ ώρες
Όταν ψήνετε τη γαλοπούλα στο φούρνο, καλύψετε την με αλουμινόχαρτο. Αφαιρέσετε το μια ώρα πριν τελειώσει η ώρα, για να ροδίσει η γαλοπούλα.
Ψήστε την γαλοπούλα στην υπολογισμένη ώρα ή μέχρι όταν βάζετε ένα μαχαίρι ή ξυλάκι στο μηρό να βγαίνουν καθαροί οι χυμοί.
Πριν το σερβίρισμα της γαλοπούλας
● Αφήστε την γαλοπούλα να ξεκουραστεί
Για μέγιστη γεύση και ώστε να είναι ζουμερή, η γαλοπούλα σας πρέπει να ξεκουραστεί έξω από το φούρνο για μισή ώρα πριν την σερβίρετε. Έτσι υπολογίστε και αυτή την περίοδο στο χρόνο σας.
Και μην ξεχνάτε ότι και τα περισσεύματα της γαλοπούλας απολαμβάνονται εξίσου υπέροχα σε σάντουιτς, σαλάτες κ.λ.π