Xαλλουμωτές με ελιές

01 Σεπτεμβρίου 2024
linkedin
Μερίδες
8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
  • 1 κοφτή κουταλιά (10γρ.) ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
  • 1 φακελάκι (11γρ.) ξηρή μαγιά
  • ½ φλ. (115γρ.) ελαιόλαδο
  • ½ φλ. (125ml) χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ½ φλ. (375ml) χλιαρό νερό 

Για τη γέμιση

  • 2 χαλλούμια (500γρ.) κομμένα σε κυβάκια
  • 2 φλ. (340γρ.) μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. (20γρ.) φύλλα φρέσκου δυόσμου 
  • 1/3 φλ. (85γρ.) ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 1 ½ φλ. (225γρ.) σουσάμι βρασμένο 
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ,  βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ρυζιάζουμε. Δηλαδή τρίβουμε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε καλά. Σημαντικό είναι να ζυμώσουμε καλά το ζυμάρι, περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 – 1 ½ ώρα. 
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 20Χ24 εκ. Σκορπάμε επάνω το 1/8 από το χαλλούμι (62γρ.),  το 1/8 από τις ελιές (41γρ.) και 10-15 φύλλα δυόσμο (2-3γρ). Ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και ρολάρουμε το φύλλο. Πιέζουμε τις άκριες δεξιά και αριστερά με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά. Αν θέλουμε, τις αλείφουμε με αυγό ή με χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε τις χαλλουμωτές στο βρεγμένο σουσάμι. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τις χαλλουμωτές σε 3-4 σημεία. Τις βάζουμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα. Πιέζουμε λίγο τις χαλλουμωτές να απλώσουν. Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσουν οι χαλλουμωτές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές