Και Εσπρέσο και Φρέντο και Καπουτσίνο; Wow…
Θα χρειαστείτε:
1-2 δόσεις εσπρέσο καφέ (σκόνη)
1-2 κ.γλ. ζάχαρη
65 ml γάλα φρέσκο (1,5%-3,5% λιπαρά) κρύο
35 ml γάλα εβαπορέ κρύο
6-7 παγάκια
κανέλα ή κακάο σκόνη (προαιρετικά)
Πάμε…
Αφήνουμε το μπρίκι που θα χρησιμοποιήσουμε για 30’ στην κατάψυξη, να παγώσει καλά. Χύνουμε τα κρύα γάλατα στο παγωμένο μπρίκι και τα χτυπάμε με ηλεκτρικό μιξεράκι καφέ (χειρός) έως ότου σχηματιστεί το τέλειο αφρόγαλα, με διπλάσιο όγκο. Αφήνουμε το γάλα στο ψυγείο να διατηρηθεί.
Ετοιμάζουμε ως συνήθως 1-2 δόσεις καφέ εσπρέσο, αναλόγως με το πόσο δυνατό πίνουμε τον φρέντο. Προσθέτουμε στον εσπρέσο ζάχαρη, αν και όση θέλουμε, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε 2-3 παγάκια να αρχίσει να κρυώνει ο καφές.
Σε ψηλό ποτήρι για espresso freddo προσθέτουμε τα υπόλοιπα παγάκια και χύνουμε τον καφέ. Βγάζουμε το γάλα που ετοιμάσαμε από το ψυγείο και είτε το ρίχνουμε με κυκλικές μικρές κινήσεις στον καφέ, είτε με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφήνουμε μια μικρή σχισμή στο μπρίκι, ώστε να πέσει το αφρόγαλα λίγο-λίγο. Αν θέλουμε διακοσμούσε την επιφάνεια του καφέ με λίγη κανέλα ή άγλυκο κακάο.
tip: Αν αντί για γάλα, χτυπήσουμε ελαφρώς κρέμα γάλακτος, έχουμε Εσπρέσο Φρέντο Καπουτσίνο… με σαντιγί!