Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το φυτικό βούτυρο (όχι λιωμένο) και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας μ’ ένα σύρμα. Ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα (προσοχή οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι χοντροαλεσμένοι. Αν γίνουν σκόνη θα πρέπει να αφαιρέσουμε λίγο αλεύρι). Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μίγμα βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης, στο μέγεθος ενός καρυδιού 35-40γρ. περίπου, το ζυμώνουμε ελαφρά δίνοντας του οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα πιέζουμε ελαφρά. Αν θέλουμε τα μελομακάρονα μας, να τραβήξουν περισσότερο σιρόπι τα τρυπάμε με ένα πιρούνι. Τα ψήνουμε στους 180° C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την καρυδόψιχα και την αμυγδαλόψιχα.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσουν, σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι. Ακολούθως, προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε το σιρόπι στην πιο χαμηλή φωτιά. Βάζουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα μελομακάρονα και τα πιέζουμε με μια κουτάλα. Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 2 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα μελομακάρονα
σε σχάρα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την αμυγδαλόψιχα.