Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τα φουντούκια. Ψήνουμε για 10 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τις παλάμες μας για να φύγει η φλούδα τους. Τα χοντροαλέθουμε.
Σε ένα µπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι ζαχαροπλαστικής, το κακάο, τις βανίλιες και τη μαγειρική σόδα. Βάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα φουέτ (το χτυπητήρι για τα αυγά) μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα. Βάζουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και λίγο – λίγο το μίγμα του αλευριού. Αφήνουμε λίγο μίγμα αλεύρι στην επιφάνεια του κέικ και ρίχνουμε τα φουντούκια. Αυτό θα τα βοηθήσει να μην πάνε στον πάτο του κέικ.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Βάζουμε μέσα το κέικ και ψήνουμε στον προθερµασµένο φούρνο για 40 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορµάρουμε και το στολίζουμε με φουντούκια.