Οι Ολυμπιακοί έχουν ξεκινήσει και έχουμε 3 τέλεια σνακς για πάρτυ για να απολαύσετε στην κήπο ή τη βεραντα σας ενώ παρακολουθείτε τα παιχνίδια! Πολύ εύκολα και πολυ νόστιμα!
Κοτόπουλο σουβλάκι με ανανά
Υλικά: ( Για 8 περίπου σουβλάκια)
½ φλ. κέτσαπ
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. μέλι
½ κ.σ. wholegrain μουστάρδα
2½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο
½ λεμόνι, ο χυμός
4 μπούτια κοτόπουλο, χωρίς δέρμα και κόκκαλο ή αγοράστε έτοιμο κοτόπουλο σουβλάκι
½ φρέσκο ανανά
8 ξυλάκια, τα οποία έχουμε αφήσει να μουλιάσουν στο νερό για μισή ώρα
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σάλτσα BBQ: Σε μέτρια φωτιά, σε ένα τηγάνι βάζουμε το κέτσαπ, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το χυμό λεμόνι. Σιγοψήνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα, για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε τη σάλτσα BBQ στο πλάι να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε μια εξωτερική σχάρα ή το BBQ. Ταυτόχρονα, κόβουμε το κάθε μπούτι κοτόπουλου σε 2 κομμάτια ή αν έχουμε έτοιμο κοτόπουλο σουβλάκι, το αφαιρούμε από το ξυλάκι. Καθαρίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε κυβάκια, περίπου 4 εκ. Περνάμε σε ξυλάκι εναλλάξ, κομματάκι κοτόπουλο και ανανά. Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε τα κομματάκια με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας πινέλο και αλατοπιπερώνουμε.
Από τη σάλτσα BBQ, αφαιρούμε τα κομμάτια του σκόρδου και τα πετάμε. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα και την αφήνουμε στο πλάι. Με την άλλη μισή, με ένα πινέλο, αλείφουμε το σουβλάκι.
Τα ψήνουμε στη σχάρα, αλείφοντας τα συχνά με τη σάλτσα που κρατήσαμε στο πλάι, μέχρι να ψηθούν. Αυτό θα πάρει περίπου 10-15 λεπτά.
Σαλάτα με μελιτζάνα και κολοκυθάκια στη σχάρα και κατσικίσιο τυρί
Υλικά: ( Για 4-6 μερίδες)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 μελιτζάνες, μετρίου μεγέθους, κομμένες σε κύβους
4 κολοκυθάκια, μετρίου μεγέθους, κομμένα σε κύβους
½ φλ. πινόλια καβουρδισμένα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
1/3 φλ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοαλεσμένο
Προαιρετικά:
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι-σχάρα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 6-7 λεπτά).
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπόλ. Πασπαλίζουμε με τα πινόλια, το κατσικίσιο τυρί, το βασιλικό και το δυόσμο. Περιχύνουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.
Τυρένια τσιπς κολοκυθάκι
Υλικά: ( 4 μερίδες)
Λάδι για το ψήσιμο
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξηρό βασιλικό
¼ φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
¼ φλ. καπήρα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Αλείφουμε ένα χαρτί ψησίματος με το λάδι ψησίματος.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, πάχους 0,5 εκ. περίπου. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με ελαιόλαδο. Σε ένα άλλο μικρό μπολ, ανακατεύουμε το τυρί, την καπήρα, το βασιλικό, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Ακολούθως, βουτάμε μία μία τις φέτες στο μείγμα της παρμεζάνας, καλύπτοντας τις και πιέζοντας το μείγμα ελαφρώς ώστε να πιάσει παντού. Τοποθετούμε τις φέτες πλάι-πλάι – όσες χωράει κάθε φορά - πάνω στο χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε, σε δόσεις, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τσιπς, περίπου 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε με σπάτουλα και σερβίρουμε αμέσως.