Οι παλιοί δεν είχαν φυσικά στη διάθεσή τους ούτε πολύ χρόνο αλλά κυρίως, ούτε έτοιμες βαφές για τα πασχαλινά αβγά. Πως τα κατάφερναν; Με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τις φυσικές χρωστικές ουσίες που περιέχουν τα χόρτα, τα λαχανικά και τα μπαχάρια.
Αν θες κόκκινα αβγά, σου συστήνουμε να χρησιμοποιήσεις παντζάρι (ο ζωμός 4-5 φλιτζανιών από βραστά παντζάρια αρκεί για να χρωματίσει 10 αβγά) και πέταλα από παπαρούνα.
Αν πάλι προτιμάς το κεραμιδί χρώμα για τα πασχαλινά αβγά, θα χρειαστείς κρεμμυδόφυλλα από ξερά κρεμμύδια.
Αν το χρώμα σου είναι το κίτρινο, βράσε το μπαχάρι κουρκουμά ή κιτρινόριζα (θα χρειαστείς 5 κουταλιές για 10 αβγά).
Τέλος, το πράσινο χρώμα επιτυγχάνεται με φύλλα από τσουκνίδα κι αμυγδαλιά.
Πώς βάφεις με φυσικό τρόπο τα αβγά σου; Πρώτα βράζεις τα φυτικά υλικά της αρεσκείας σου και μετά τα σουρώνεις. Όσο περισσότερη ώρα βράσεις την πρώτη ύλη σου, τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα. Κατόπιν προσθέτεις τα αβγά μαζί με όσο νερό χρειάζεται ώστε να τα καλύψει, 2 κ.σ. ξύδι κι αλάτι. Για το λεγόμενο «ζεστό βάψιμο», το βράσιμο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30’ σε σιγανή φωτιά.
Αν πάλι επιλέξεις «κρύο βάψιμο», πρώτα βράζεις το χρώμα και σουρώνεις τα φυτά και κατόπιν βράζεις χώρια τα αβγά σου. Αφήνεις αβγά και ζωμό να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και βυθίζεις τα αβγά στο χρώμα για 1 ώρα.
Προτίμησε για τη βαφή είτε ένα ανοξείδωτο σκεύος, το οποίο θα πλύνεις αμέσως μετά το βάψιμο είτε ένα σκεύος που θα φυλάς αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά, κάθε χρόνο. Απόφυγε τα εμαγιέ σκεύη, μια και δεν καθαρίζουν εύκολα.
Για να γυαλίσεις τα πασχαλινά αβγά αφού έχουν στεγνώσει απόλυτα, τα περνάς με χαρτί κουζίνας, το οποίο έχεις βρέξει με ελαιόλαδο. Καλά τσουγκρίσματα!