Νηστίσιμα γεμιστά με πουργούρι

21 Μαρτίου 2025
linkedin
Μερίδες
6-8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
50'
totalTime
Συνολικός χρόνος
150'
Υλικά
  • 4 μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια, 800γρ. περίπου
  • 2-3 μικρές πράσινες πιπεριές, 200γρ. - 400γρ. περίπου
  • 3 - 4 μικρές ντομάτες, 750γρ. περίπου
  • 2 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια, 500γρ. περίπου

Για τη γέμιση

  • ⅓ φλ. (85γρ.) ελαιόλαδο
  • 1 φλ. (140γρ.) ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. (200γρ.) καρότο τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
  • 1 φλ. (100γρ.) κολοκυθάκι τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
  • 1 φλ. (120γρ.) κραμπί (λάχανο) τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
  • 1 καλά γεμάτη κουταλιά (30γρ.) πάστα ντομάτας
  • 1 κουταλάκι (5γρ.) ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια (16γρ.) αλάτι 
  • 1 κουταλάκι (4γρ.) αλεσμένη κανέλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι (2γρ.) αρτυσιά (κύμινο)
  • 1 κουταλιά (2γρ.) αποξηραμένο δυόσμο
  • ½ φλ. (20γρ.) μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλ. (85ml) χυμό λεμονιού
  • ½ φλ. (110γρ.) πουργούρι (πλιγούρι)

Για το ψήσιμο

  • 2 φλ. (500γρ.) ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1/3 φλ. (85ml) χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. (250ml) ζεστό νερό
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένουμε καλά τα λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές και ντομάτες). Αφαιρούμε προσεκτικά το πάνω μέρος με το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια (θα το χρησιμοποιήσουμε για να “κλείσουμε” τα γεμιστά) και με ένα μυτερό μαχαιράκι ή με το ειδικό εργαλείο (αποφλοιωτή λαχανικών) βγάζουμε προσεκτικά τη σάρκα τους. Κόβουμε γύρω-γύρω και το κοτσάνι από τις πιπεριές και τις ξεσποριάζουμε.
     
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε όχι εντελώς μία φέτα από το πάνω μέρος των ντοματών. Θα χρησιμοποιηθεί ως καπάκι. Χαράσσουμε γύρω – γύρω τη σάρκα από τις ντομάτες και την αφαιρούμε. Την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε το σκληρό κοτσάνι και τα κόβουμε στη μία πλευρά.
     
  3. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα που έχουν ροδίσει και επιστρέφουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν όλα τα φύλλα. Εναλλακτικά, βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει και βράζουμε για 10 λεπτά.
     
  4. Ροδίζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά στο τηγάνι ή εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Κατά διαστήματα, τα γυρίζουμε για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
     
  5. Για τη γέμιση: Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Βάζουμε το καρότο, το κολοκυθάκι, το κραμπί και την ψίχα από τα κολοκυθάκια που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 7 λεπτά και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας. Την τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά της. Βάζουμε την ντομάτα που αλέσαμε και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
     
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να μειώσουμε την οξύτητα της ντομάτας, το αλάτι, την κανέλα, το πιπέρι, την αρτυσιά, το δυόσμο, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το πουργούρι. Ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο η γέμιση.
     
  7. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα λαχανικά, τα κλείνουμε με το καπάκι τους και τα βάζουμε σε ένα ταψί 26Χ38εκ. ή σε 2 μικρότερα ταψιά 22Χ32 εκ.
     
  8. Γεμίζουμε και τα φύλλα κρεμμυδιού. Παίρνουμε ένα φύλλο κρεμμυδιού και βάζουμε 1 - 2 κουταλιές από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό. Τα βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες (αν δεν είναι ώριμες προσθέτουμε 1 κουταλιά (20γρ.) πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε να διαλυθεί). Ρίχνουμε πάνω από τα γεμιστά το χυμό λεμονιού. Βάζουμε το ζωμό (αν θα προσθέσουμε) και ρίχνουμε το ζεστό νερό στο ταψί. 
     
  9. Παίρνουμε μια αντικολλητική λαδόκολλα και την κόβουμε στο σχήμα του ταψιού. Την τσαλακώνουμε, τη βρέχουμε και την τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά.
     
  10. Κλείνουμε το ταψί με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές