Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

19 Μαρτίου 2025
linkedin
Μερίδες
4-6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60'
totalTime
Συνολικός χρόνος
90'
Υλικά

Για τα Γιουβαρλάκια:

  • ½ κιλό κιμά βοδινό διπλοαλεσμένο

  • 1 ½ φλ. (200γρ.) ξηρό κρεμμύδι πολτοποιημένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

  • ½ κουταλάκι κανέλα

  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλάκι επιτραπέζιο αλάτι

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 2 αυγά

  • 1 φλ. (50γρ.) μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • ½ φλ. (100γρ.) ρύζι γλασέ

  • ½ φλ. (75γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για τη σούπα

  • 3 λίτρα (12 φλ.) ζεστό νερό

  • 2 φλ. (320γρ.) πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια

  • 1 φλ. (160γρ.) καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

  • 3 - 4 κλωναράκια μαϊντανό

  • 2 κουταλάκια μαγειρικό αλάτι

  • 1 κύβο ζωμό βοδινού ή κότας


Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά

  • 1 κουταλιά (20γρ.) κορν φλάουρ

  • ½ φλ. (125ml) χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μαϊντανό και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν αφράτα τα γιουβαρλάκια μας. Σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά – 1 ώρα να δέσουν οι γεύσεις.
     
  2. Παίρνουμε λίγο κιμά και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες – μπουκιές. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια.
     
  3. Παράλληλα, σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα 3 λίτρα νερό. Αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα και βράζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το αλάτι, το ζωμό και αφήνουμε το νερό να ξαναζεσταθεί.
     
  4. Βάζουμε τα γιουβαρλάκια στο νερό προσέχοντας το ένα να μην αγγίζει το άλλο. Βράζουμε για 30 λεπτά.
     
  5. Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε από πάνω το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
     
  6. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και τα κλωναράκια μαϊντανού. Παίρνουμε με μια βαθουλή κουτάλα λίγο ζωμό και το βάζουμε στα αυγά χτυπώντας δυνατά με το σύρμα. Προσθέτουμε 4-5 κουτάλες.
     
  7. Μετά, βάζουμε με τη βαθουλή κουτάλα το μίγμα των αυγών στη σούπα. Βάζουμε μία κουτάλα κάθε φορά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μην κόψει το αυγό.
     
  8. Βάζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά να βράσει, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
     
  9. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, όσο είναι ζεστά.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές