Τι θα χρειαστείτε για αυτό το πιάτο με το ασιατικό ταμπεραμέντο; Μπόλικα λαχανικά, κοτόπουλο, ένα καλό τηγάνι - κατά προτίμηση wok - και φυσικά το περίφημο soy sauce (σάλτσα σόγιας).
Υλικά: (Για 6 μερίδες)
2 φλ. λευκό ρύζι
4 φλ. νερό
⅔ φλ. σάλτσα σόγιας
¼ φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, λιωμένο
1 κ.σ. σκόρδο, λιωμένο
¼ κ.γ. νιφάδες τσίλι
3 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες
2 κ.σ. σησαμέλαιο
1 πράσινο πιπέρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κίτρινο πιπέρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κόκκινο πιπέρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
2 φλ. κατεψυγμένο φασολάκι
1 κρεμμύδι ξηρό, κομμένο σε μεγάλους κύβους
Εκτέλεση:
Ψήνουμε το ρύζι και όταν τελειώσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στο πλάι.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε καλά το σάλτσα σόγιας, τη μαύρη ζάχαρη και το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με αυτή την μαρινάδα και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά 1 κουταλιά σησαμέλαιο, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok. Ψήνουμε τα πιπέρια, το φασολάκι και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν όλα, για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα κρατάμε κάπου ζεστά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, αλλά κρατάμε το υγρό. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να γίνει ελαφρώς ροζ στη μέση, περίπου 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα λαχανικά καθώς και τη μαρινάδα που είχαμε φυλάξει. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και μαγειρεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι ροζ στη μέση και τα λαχανικά είναι μαλακά, περίπου 5-7 λεπτά.
Σερβίρουμε με ρύζι.