Καταρχάς πρέπει να ξεδιαλύνεις τα αβγά, ώστε να έχεις έναν ασφαλή και σωστά φτιαγμένο «καμβά» για το χρώμα ή τη διακόσμηση που επέλεξες. Τα αβγά, λοιπόν, θα πρέπει να είναι άσπρα και καθαρά, χωρίς σπασίματα και ρωγμές. Την προηγούμενη μέρα, από αυτή που σκοπεύεις να βάψεις, πλένεις απαλά τα αβγά με χλιαρό σαπουνόνερο, τα ξεβγάζεις καλά και τα τοποθετείς σε μια λεκανούλα, προσθέτοντας τόσο ζεστό νερό, ώστε να τα σκεπάσει. Την επομένη και πριν βράσεις τα αβγά, έλεγξέ τα για τυχόν ρωγμές που τώρα θα είναι πιο εμφανείς. Αν είναι σπασμένα, τα φυλάς για να φτιάξεις γλυκό.
Πως θα βράσεις σωστά το αβγό χωρίς να σου σπάσει; Καταρχήν βράζεις σε σιγανή φωτιά. Κανόνας! Τοποθετείς το αβγό σου σε μπρίκι ή κατσαρολάκι με νερό να το σκεπάζει και προσθέτεις σε όρθια θέση μια μεταλλική κουτάλα, η οποία θα προεξέχει φυσικά από το σκεύος. Αυτό το κάνουμε, ώστε το μέταλλο να απορροφήσει την εξτρά θερμότητα που παράγεται κατά τον βρασμό και να μην σπάσει το αβγό.