2 αρνίσια μπουτάκια συνολικού βάρους περίπου 3 κιλών
για την πάστα:
1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κ.γλ. ξερό δενδρολίβανο
1 κ.σ. ρίγανη
6 σκελίδες σκόρδου
1 λεμόνι, ξύσμα
1 πρέζα αλάτι
για τις πατάτες φούρνου:
2 ½ κιλά στρογγυλές πατάτες για ψήσιμο στο φούρνο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 λεμόνι, χυμός
1 κ.γλ. αλάτι
για τη σάλτσα:
1 κονσέρβα ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κούπα ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
Τρόπος παρασκευής:
Ξεκινάμε με την πάστα μας: Σε ένα γουδί ρίχνουμε το δενδρολίβανο, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι και πολτοποιούμε με το γουδοχέρι. Παίρνουμε τα αρνίσια μπουτάκια, τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σχηματίζοντας «τσεπούλες» και τις γεμίζουμε με την πάστα, φυλάσσοντας λίγη για τις πατάτες. Για τις πατάτες φούρνου: Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε τις πατάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και την πάστα που φυλάξαμε. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να πάει παντού και πασπαλίζουμε το αλάτι. Κάνουμε λίγο χώρο στο ταψί, ανάμεσα στις πατατούλες και προσθέτουμε τα μπουτάκια. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 20’. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1 ½ ώρα, έως ότου μαλακώσουν οι πατατούλες και πάρουν ένα ευχάριστο, χρυσό χρώμα. Προσοχή: σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε το ταψάκι και δεν αφήνουμε το νερό να σωθεί. Εάν απορροφηθεί, προσθέτουμε γενναιόδωρη ποσότητα. Αφού ψηθεί το αρνί μας, το μεταφέρουμε μαζί με τις πατάτες σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Για τη σάλτσα: Τα υγρά που έμειναν στο ταψί, τα μεταγγίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τις ντομάτες και τις ελιές από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10’, ανακατεύοντας συχνά. Αφού γίνει η σάλτσα, μοιράζουμε το αρνί σε μερίδες, το περιχύνουμε με τη ζεστή μας σάλτσα και σερβίρουμε άμεσα.
-Καλή σας όρεξη!-