Ριζότο με Ισπανικό λουκάνικο ‘chorizo’ και πορτοκάλι
Μερίδες
2
Χρόνος προετοιμασίας
35'
Συνολικός χρόνος
35'
Υλικά
200 γρ. ρύζι αρμπόριο
600 ml νερό
1 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
100 ml λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνη
2 φλούδες λεμονιού
40 ml ελαιόλαδο
120 γρ. λουκάνικο chorizo
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
Χυμό και ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μισό κολοκύθι κομμένο σε κύβους
1 κ.σ. κρέμα τυρί
Εκτέλεση
Κόβουμε το chorizo σε μικρές φέτες και σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό με το ζωμό σε σκόνη.
Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τοποθετούμε μέσα το chorizo.
Σοτάρουμε και ανακατεύουμε συχνά μέχρι το chorizo να αποβάλει το λάδι του.
Αφαιρούμε από τη κατσαρόλα το chorizo και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και βάζουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και αλατίζουμε.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία βαθιά κουτάλα βάζουμε σταδιακά το ζωμό λαχανικών μέσα στο ρύζι μαζί με τη δάφνη και τις φλούδες λεμονιού. Μία κουτάλα της σούπας ζωμό κάθε φορά.
Μόλις το απορροφά προσθέτουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι.
Όταν φτάσουμε στη τελευταία κουταλιά του ζωμού βάζουμε το chorizo και το ψιλοκομμένο κολοκύθι.
Σβήνουμε τη φωτιά μας και βάζουμε μέσα το βούτυρο και τη παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη κρέμα τυρί. Το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.