Ριζότο με Ισπανικό λουκάνικο ‘chorizo’ και πορτοκάλι

linkedin
Μερίδες
2
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
35'
totalTime
Συνολικός χρόνος
35'
Υλικά
  • 200 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 600 ml νερό
  • 1 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ. λουκάνικο chorizo
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • Χυμό και ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Μισό κολοκύθι κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. κρέμα τυρί
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το chorizo σε μικρές φέτες και σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό με το ζωμό σε σκόνη.
  2. Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τοποθετούμε μέσα το chorizo.
  3. Σοτάρουμε και ανακατεύουμε συχνά  μέχρι το chorizo να αποβάλει το λάδι του.
  4. Αφαιρούμε από τη κατσαρόλα το chorizo και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  5. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και βάζουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και αλατίζουμε.
  6. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία βαθιά κουτάλα βάζουμε σταδιακά το ζωμό λαχανικών μέσα στο ρύζι μαζί με τη δάφνη και τις φλούδες λεμονιού. Μία κουτάλα της σούπας ζωμό κάθε φορά. 
  8. Μόλις το απορροφά προσθέτουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
  9. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι.
  10. Όταν φτάσουμε στη τελευταία κουταλιά του ζωμού βάζουμε το chorizo και το ψιλοκομμένο κολοκύθι. 
  11. Σβήνουμε τη φωτιά μας και βάζουμε μέσα το βούτυρο και τη παρμεζάνα.
  12. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη κρέμα τυρί. Το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  13. Μόλις χυλώσει σερβίρουμε.
  14. Γαρνίρουμε με φιλέτα πορτοκαλιού.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές

We are using Cookies

This website or its third party tools use cookies, which are necessary to its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to know more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy.

Αποδοχή όλων
Ρυθμίσεις Cookies

This website or its third party tools use cookies, which are necessary to its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to know more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems. They are usually only set in response to actions made by you which amount to a request for services, such as setting your privacy preferences, logging in or filling in forms. You can set your browser to block or alert you about these cookies, but some parts of the site will not then work. These cookies do not store any personally identifiable information.
These cookies enable the website to provide enhanced functionality and personalisation. They may be set by us or by third party providers whose services we have added to our pages. If you do not allow these cookies then some or all of these services may not function properly.
These cookies allow us to count visits and traffic sources, so we can measure and improve the performance of our site. They help us know which pages are the most and least popular and see how visitors move around the site. All information these cookies collect is aggregated and therefore anonymous. If you do not allow these cookies, we will not know when you have visited our site.
Targeting cookies may be set through our site by our advertising partners. They can be used by these third parties to build a profile of your interests based on the browsing information they collect from you, which includes uniquely identifying your browser and terminal equipment. If you do not allow these cookies you will still see basic advertising on your browser that is generic and not based on your interests.
Αποδοχή όλων
Αποδέχομαι τις επιλογές
Απόρριψη όλων