Για το χταπόδι
1. Σ΄ ένα ταψί τοποθετούμε τα πλοκάμια από το χταπόδι και ρίχνουμε μέσα το φινόκιο αφού το έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.
2. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο , ώστε να μην φεύγει αέρας.
3. Ψήνουμε 1 ώρα στους 200 C βαθμούς σε προθερμαινόμενο φούρνο.
4. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, σοτάρουμε σε ένα ζεστό τηγάνι με ελαιόλαδο.
Για τη φάβα
1. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα μας, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το φινόκιο.
2. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μας μέχρι να μαραθούν.
3. Προσθέτουμε τη φάβα και αλατίζουμε. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά.
4. Μόλις τραβήξει το νερό η φάβα, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή.
5. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
6. Σερβίρουμε το χταπόδι και γαρνίρουμε με ξερή ρίγανη, κάπαρη και καρδιές σέλινου.