Χταπόδι με φάβα

linkedin
Μερίδες
6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα
Υλικά

Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι
1 φινόκιο
2 σκ. σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
5 – 6 κόκκους πιπεριού
2 – 3 φύλλα δεντρολίβανο
50 ml ξίδι βαλσάμικο
30 ml ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα
Ξερή ρίγανη
Κάπαρη
Καρδιές σέλινου

Για τη φάβα
30 γρ. κρεμμύδι
60 γρ. καρότο
50 γρ. φινόκιο
25 γρ. σέλινο
150 γρ. φάβα
50 ml λευκό κρασί
300 ml νερό
30 ml χυμό λεμόνι
35 ml ελαιόλαδο
35 ml ηλιέλαιο
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για το χταπόδι
1. Σ΄ ένα ταψί τοποθετούμε τα πλοκάμια από το χταπόδι και ρίχνουμε μέσα το φινόκιο αφού το έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο, το  ξίδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.
2. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε καλά με  λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο , ώστε να μην φεύγει αέρας.
3. Ψήνουμε 1 ώρα στους 200 C βαθμούς σε προθερμαινόμενο φούρνο.
4. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, σοτάρουμε σε ένα ζεστό τηγάνι με ελαιόλαδο.
 
Για τη φάβα
1. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα μας, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το φινόκιο.
2. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μας μέχρι να μαραθούν.
3. Προσθέτουμε τη φάβα και  αλατίζουμε. Σοτάρουμε για 1 λεπτό  και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά.
4. Μόλις τραβήξει το νερό η φάβα, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή.
5. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
6. Σερβίρουμε το χταπόδι και γαρνίρουμε με ξερή ρίγανη, κάπαρη και καρδιές σέλινου.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές