Υπάρχει ωραιότερο πράγμα, καθώς είστε στην πόλη, να οργανώνετε βραδιές BBQ για φίλους; Όχι! Εμείς σας δίνουμε 3 δημιουργικούς τρόπους να χρησιμοποιήσετε το ΒΒQ, εκτός από το να ψήσετε burger και σουβλάκι.
Γαρίδες λεμονάτες
Θαλασσινά και καλοκαίρι πάνε μαζί. Αυτές οι γαρίδες με λεμόνι είναι το ιδανικό ταίριασμα με λευκό κρασάκι!
Υλικά: ( για 8 μερίδες)
1 κιλό γαρίδες, μεγάλες, με το κέλυφος τους
5 σκ. σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
1 κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρα σπόρια ( whole grain)
2 λεμόνια μεγάλα, το 1 κομμένο σε λεπτές φέτες και το άλλο, στη μέση
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό τηγάνι, βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε, σε μέτρια φωτιά, το σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το σκόρδο, για περίπου 2-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Όταν γίνει αυτό, βάζουμε μέσα τις γαρίδες, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν οι γαρίδες. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε το BBQ με τη φωτιά να είναι σε μέτρια προς ψηλή ένταση. Βάζουμε πάνω τις γαρίδες και τα λεμόνια και ψήνουμε μέχρι να καούν ελαφρώς και οι γαρίδες να έχουν ψηθεί παντού, περίπου 1-3 λεπτά τη κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με λεμόνι κομμένο στη μέση.
Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι στο BBQ
Το αγαπημένο μας καρπούζι, μπορεί να γίνει ένα υπέροχο γεύμα, ψημένο στο BBQ
Υλικά:
4 φέτες καρπούζι, πάχους 1 ½ εκ.
1 κ.σ. σουσάμι
2 φλ. φρέσκια ρόκα
2 φλ. ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
100 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ξίδι βαλσάμικο
Εκτέλεση:
Περιχύνουμε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο BBQ. Ψήνουμε μέχρι να καεί λίγο, περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να έχει τις χαρακτηριστικές γραμμές του γκριλ. Ακολούθως το κόβουμε σε κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το σουσάμι για 10-15 δευτερόλεπτα περίπου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ρόκα, το καρπούζι, και τα ντοματίνια, θρυμματίζουμε τη φέτα από πάνω, προσθέτουμε το σουσάμι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε. Έτοιμη η απόλυτη δροσιστική σαλάτα!
Πικάντικα λαχανικά στο BBQ
Εκτός από το κλασικό ελαιόλαδο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να μαρινάρετε τα λαχανικά σας πριν τα ψήσετε το ΒΒQ
Υλικά:
3 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένα σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόνη Cajun
½ κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. Worcestershire sauce
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το ελαιόλαδό, τη σκόνη Cajun, αλάτι, πιπέρι καγιέν και το Worcestershire sauce. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες λαχανικών και περιχύνουμε από πάνω το μείγμα του ελαιόλαδου που κάναμε πριν. Καλύπτουμε με μια μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μπορούμε να βάλουμε τα λαχανικά απευθείας στη σχάρα του BBQ ή να τα περάσουμε από ξυλάκια. Τα ψήνουμε 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε.
Tip: Εάν θέλετε, μπορείτε να συνδυάσετε κι άλλα λαχανικά εποχής.