Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20-30 λεπτά.
Για τις πατάτες:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε λωρίδες.
Πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό .
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό και τις κομμένες πατάτες. Βράζουμε μέχρι το σημείο πριν να αρχίσουν να λιώνουν. Σουρώνουμε, τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και μεταφέρουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το σπορέλαιο στους 180-190 βαθμούς κελσίου.
Τηγανίζουμε τις πατάτες μας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
Για το ταρτάρ:
Σε ένα σανίδι κοπής ψιλοκόβουμε το shallot, τη κάππαρη και το μαϊντανό.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός το βρασμένο αβγό.
Κόβουμε το αβγό σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε μέσα σε μία σίτα.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης πιέζουμε το αβγό μέχρι να λιώσει και να περάσει από την άλλη μεριά.
Προσθέτουμε το λιωμένο αβγό στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Για το μπακαλιάρο:
Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο μας σε μία κατσαρόλα.
Στεγνώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρουμε στο αλεύρι και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φιλέτου.
Αμέσως μετά βουτάμε το φιλέτο μέσα στο κουρκούτι και έπειτα στο ζεστό λάδι.
Τηγανίζουμε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.