Δαχτυλιές

10 Μαρτίου 2024
linkedin
Μερίδες
3 κουλούρια
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
120'
Υλικά
  • 2 και 2/3 φλ. (670γρ.) νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι (11γρ.) ξηρή μαγιά
  • 5 φλ. (750γρ.) σκληρό αλεύρι (Χωριάτικο)
  • 2 φλ. (300γρ.) μαλακό αλεύρι (Φαρίνα “00”)
  • 1 κουταλάκι (5γρ.) γλυκάνισο αλεσμένο
  • ½ κουταλάκι (2γρ.) μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κοφτό κουταλάκι (2γρ.) μέχλεπι (μαχλέπι) σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι (5γρ.) ζάχαρη
  • Ελάχιστη κανέλα αλεσμένη
  • Ελάχιστο γαρίφαλο αλεσμένο
  • 1 ½ κουταλάκι (12γρ.) αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 1 φλ. (150γρ.) σουσάμι
  • ½ κουταλάκι (2 γρ.) γλυκάνισο
  • 1 κουταλιά (10γρ.) μαυρόκοκκο
Εκτέλεση

Για την επικάλυψη: Βάζουμε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το σουσάμι. Βράζουμε για 3 - 4 λεπτά. Το ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε μια πετσέτα. Προσθέτουμε το γλυκάνισο και το μαυρόκοκκο. Ανακατεύουμε καλά και το κλείνουμε με την πετσέτα για να παραμείνει βρεγμένο.
Για το ζύμωμα: Ρίχνουμε ½ φλ. νερό (χλιαρό) σε ένα μπολ και βάζουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να φουσκώσει. 
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα 2 είδη αλευριού και προσθέτουμε το γλυκάνισο, τη μαστίχα, το μέχλεπι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. 
Ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ για 5 λεπτά ή στο χέρι για 10 λεπτά. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Χαράσσουμε στην επιφάνειά της, στη μέση, έναν σταυρό και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα. 
Παίρνουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το ξαναζυμώνουμε. Το κόβουμε στα 3 για να σχηματίσουμε 3 δαχτυλιές. Παίρνουμε το 1 κομμάτι και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο χοντρό μπαστούνι με διαστάσεις 30Χ5 εκ. Το βάζουμε στο σουσάμι και το ρολάρουμε για να κολλήσει καλά το σουσάμι. 
Το ρολάρουμε και στον πάγκο μας για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι και δυνατά, κόβουμε τη ζύμη κάθετα και ελαφρώς διαγώνια σε 15 κομμάτια. Δηλαδή, κόβουμε κομμάτια 2 εκ. Αφήνουμε το πρώτο αριστερό κομμάτι στη θέση του και ενώνουμε επάνω τα υπόλοιπα, γυρίζοντάς τα από την αντίθετη πλευρά. Το τελευταίο κομμάτι, το αφήνουμε ως έχει. Βάζουμε τη δαχτυλιά σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητική λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες 2 δαχτυλιές.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τις δαχτυλιές να φουσκώσουν για 1 ώρα. Για να δούμε ότι είναι έτοιμες, πιέζουμε τη ζύμη με το δάχτυλο, αν το αποτύπωμά μας επανέλθει, (εξαφανισθεί ή σβήσει) τότε φουρνίζουμε. Ένα άλλο κόλπο για να δούμε αν μπήκαν οι δαχτυλιές μας είναι το μικρό κομμάτι ζύμης που κόψαμε στην αρχή να το βάλουμε σε ένα φλιτζάνι με νερό της βρύσης. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο αρχικό φούσκωμα της ζύμης και στο δεύτερο, αφού αφήσουμε το ζυμαράκι να μπει για 1 ώρα, όπως το υπόλοιπο ζυμάρι). 
Όταν βγει το ζυμαράκι στην επιφάνεια, είμαστε έτοιμοι για φούρνισμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50 λεπτά

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές