Dubai Lava Cake - GR

19 Μαρτίου 2025
linkedin
Μερίδες
8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
25'
totalTime
Συνολικός χρόνος
40'
Υλικά

Για το κανταΐφι

  • 2 φλ. (100γρ.) κανταΐφι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές (40γρ.) ανάλατο βούτυρο


Για το Lava Cake

  • 2/3 φλ. (105γρ.) χαλεπιανά (Φιστίκια Αιγίνης)
  • 1/2 φλ. (75γρ.) αλεύρι Φαρίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλ. (125γρ.) βούτυρο ανάλατο
  • 1 συσκευασία (200γρ.) λευκή κουβερτούρα
  • 5 αυγά (Μ)
  • ½ φλ. (115γρ.) ζάχαρη
  • 1 κουταλιά (10γρ.) ανθόνερο
Εκτέλεση
  1. Για περισσότερη ευκολία κόβουμε το κανταΐφι κατευθείαν από την κατάψυξη. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει βάζουμε μέσα το κανταΐφι. Καβουρδίζουμε καλά, για 7-8 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.
     
  2. Για το κέικ: Βάζουμε τα χαλεπιανά στο μπλέντερ και αλέθουμε. Να γίνουν σχεδόν σκόνη. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα χαλεπιανά, το αλεύρι και το αλάτι.
     
  3. Λιώνουμε το βούτυρο και τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Δηλαδή, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση μίας κατσαρόλας και τοποθετούμε στο άνοιγμά της ένα γυάλινο μπολ στο οποίο βάζουμε μέσα τη λευκή κουβερτούρα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσοχή, ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να αγγίζει στο νερό.
     
  4. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Περίπου 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο – λίγο το μίγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε με ένα φουε ή με μια μαρίζ (σπάτουλα) με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μη φύγει ο αέρας από το μίγμα. Βάζουμε το ανθόνερο και ανακατεύουμε.
     
  5. Μοιράζουμε το μίγμα σε 8 ατομικά σκεύη (ραμεκέν) με διάμετρο 8-9εκ. Τα γεμίζουμε μέχρι τα 3/4. Πασπαλίζουμε από πάνω 1 – ½ κουταλιά κανταΐφι.
     
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12 λεπτά. Όχι περισσότερο γιατί θα πήξει.
     
  7. Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 1-2 λεπτά και χαράσσουμε γύρω – γύρω με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αναποδογυρίζουμε στο πιάτο σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με αλεσμένα χαλεπιανά. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές