Χοιρινό μπέικον με τραγανή κρούστα

19 Μαρτίου 2025
linkedin
Μερίδες
4-6 people
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
2-3 ώρες
totalTime
Συνολικός χρόνος
170'
Υλικά

Για τη Χοιρινό μπέικον

  • 1 ολόκληρο χοιρινό μπέικον (πανσέτα) με κόκκαλο, 2 κιλά περίπου
  • 2 κουταλάκια (16γρ.) αλάτι


Για τη μαρινάδα

  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουταλιές (60γρ.) μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές (40γρ.) μέλι
  • 1 κουταλιά (20γρ.) μαλακιά καστανή ζάχαρη (Soft Light Brown Sugar)
  • 1 κουταλιά (7γρ.) πάπρικα
  • 1 κουταλιά (7γρ.) καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι (4γρ.) αρτυσιά (κύμινο)
  • 1 κουταλιά φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 κουταλιά (5γρ.) ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλ. (125ml) φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 4 κουταλιές (40γρ.) ελαιόλαδο
  • 1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι


Για το ψήσιμο

  • 2 φλ. (500ml) λευκό ξηρό κρασί ή μπίρα
Εκτέλεση
 
  1. Χαράσσουμε το λίπος από το μπέικον με ένα κοφτερό μαχαίρι σε διαγώνια γραμμές (σαν καρό μοτίβο), προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το κρέας. Το πασπαλίζουμε καλά παντού με το αλάτι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή και όλη τη νύχτα) για πιο τραγανή κρούστα.
     
  2. Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι, την καστανή ζάχαρη, τα 2 είδη πάπρικας, το κύμινο,  τη ρίγανη ή θυμάρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
     
  3. Αλείφουμε το μπέικον με τη μαρινάδα, δίνοντας έμφαση στις χαρακιές του εξωτερικού λίπους.
     
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
     
  5. Τοποθετούμε το μπέικον σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί και ρίχνουμε το κρασί ή την μπίρα στο ταψί (αυτό θα βοηθήσει στο να παραμείνει ζουμερό το κρέας). Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά να γίνει τραγανή η επιφάνεια του μπέικον.
     
  6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνο στους 180°C, σκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 2 ώρες.
     
  7. Ξεσκεπάζουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί το μπέικον.
     
  8. Σερβίρουμε το μπέικον με έτοιμες σαλάτας από τα αγαπημένα ΜΕΤΡΟ. Ταιριάζει η σαλάτα με λάχανο και καρότο (Coleslaw) και το τζατζίκι. 
 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές