Ας ξεκινήσουμε με μία μίνι εισαγωγή: Σχεδόν 160 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργαζόμενες στις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης ένωσαν τη φωνή τους και κατέβηκαν σε μια μεγάλη, οργανωμένη διαδήλωση, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Αυτή η διαμαρτυρία υπήρξε από τις πρώτες με τις οποίες οι γυναίκες διεκδικήσαμε τα (αυτονόητα και ίσα) δικαιώματά μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με αυτή την επίσημη μορφή της, γιορτάστηκε πρώτη φορά 52 ολόκληρα χρόνια αργότερα: το 1909. Ο ΟΗΕ έθεσε υπό την αιγίδα του τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο την καταγραφή και εκπλήρωση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μάλιστα, σε συνολικά 27 χώρες, η διεθνής αυτή ημέρα με την ξεχωριστή βαρύτητα, γιορτάζεται ως επίσημη αργία!
Γιορτάζοντας τη Γυναίκα, διαφορετικά:
- Για μια ολόκληρη βδομάδα, από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου οργανώνεται η «Εβδομάδα Γυναικείου Κινηματογράφου UNDP 2016». Το 3ο κινηματογραφικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις γυναίκες, έχει ως πρωταγωνιστές του αληθινές κι αισιόδοξες ιστορίες γυναικών και πραγματοποιείται στις πόλεις της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Δώστε το παρόν!
- Διάβασε οπωσδήποτε το μπεστ-σέλερ «Με λένε Μαλάλα», γραμμένο από την 18χρονη σήμερα Μαλάλα Γιουσαφζάι, υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, η οποία το 2012 όρθωσε το ανάστημά της ενάντια στους Ταλιμπάν του βορείου Πακιστάν κι έδωσε τον δικό της σκληρό αγώνα για το δικαίωμα (των γυναικών) στην εκπαίδευση.
- Δες την ταινία “Girl Rising”. Το ντοκιμαντέρ του 2014 αφηγείται τις γενναίες ιστορίες 9 κοριτσιών από διαφορετικά μέρη του πλανήτη οι οποίες κατόρθωσαν, λαμβάνοντας μόρφωση, να ξεφύγουν από απίστευτα βίαιες καταστάσεις.
- Ενημερώσου για το κίνημα “Girl Effect”, το οποίο δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες, με υποστηρικτές περισσότερους από 300 οργανισμούς και σωματεία.
- Μαγείρεψε έθνικ με συνταγές από το βιβλίο “Share-The Cookbook”. Γυναίκες που ζουν ή προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από πολέμους αλλά και ανθρωπιστές-σύμβολα (Nelson Mandela), διάσημοι ηθοποιοί (Judi Dench, Emma Thompson), entrepreneurs (Richard Branson), όπως και τραγουδιστές (Annie Lennox, Paul McCartney), έχουν συνεισφέρει με τις δικές τους συνταγές αγάπης. Όλα (100%) τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν στο ίδρυμα “Women for Women International”, το οποίο από το 1993 μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει και στηρίξει εμπράκτως παραπάνω από 429.000 περιθωριοποιημένες γυναίκες, σε χώρες που έχουν ταλαιπωρηθεί από πολεμικές συρράξεις κι εμπλοκές.