Η λακτόζη, η δυσανεξία & η διατροφή μας

Ποιους επηρεάζει και τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο ελαφρείς
 
Αν κάθε φορά που πίνουμε γάλα, καταναλώνουμε τυρί ή γιαούρτι, νιώθουμε σα να μας έχουν πλακώσει τα… βαράκια της γυμναστικής, είναι πιθανό να έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη των πιο πάνω προϊόντων. Δηλαδή, ο οργανισμός μας και κυρίως το παχύ έντερο, να μην αντέχει τη λακτόζη, που είναι το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Σχεδόν το 70% του ενήλικου πληθυσμού ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της δυσανεξίας: φούσκωμα στην κοιλιά καταρχήν, αέρια, ναυτία, διάρροια, κράμπες... Μάλιστα στην Κύπρο, εκτιμάται πως ειδικά στα παιδιά κάτω των 5 χρόνων, στο 30% εξ αυτών εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη!
 
Αν λοιπόν κανείς νιώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα (σε μικρή ή μεγάλη ένταση) περίπου 30’-60’ μετά την κατανάλωση τουλάχιστον 200γρ. γαλακτοκομικών προϊόντων, καλό είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του, καθώς ενδέχεται πράγματι ο οργανισμός του να εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη. 
 
Πολλά είναι τα γαλακτοκομικά στα METRO που πλέον κυκλοφορούν και σε… έκδοση άνευ λακτόζης: γάλα, τυρί, γιαούρτι, σνακ, ακόμη και παγωτό. Ο γιατρός μας, αφού διαπιστώσει αυτή την ευαισθησία, θα μετρήσει με τα αντίστοιχα τεστ τα επίπεδα δυσανεξίας μας και θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα.
 
Η δυσανεξία στη λακτόζη, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα στερηθούμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή μας. Θα πρέπει όμως, μέσα από trial and error, να βρούμε εκείνη την κατάλληλη ποσότητα και το συνδυασμό των τροφών, που δεν ερεθίζουν το στομάχι μας. 
 
Οι μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, ο συνδυασμός τους με τροφές που δεν περιέχουν λακτόζη και η προτίμηση σε ώριμα τυριά (όπως είναι η γραβιέρα), είναι μερικά έξυπνα κολπάκια που θα μας ανακουφίσουν στο καθημερινό διαιτολόγιο.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές