- 1 κιλό αλεύρι Ολικής Αλέσεως
- 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
- 1 φακελάκι (11γρ.) ξηρή μαγιά
- 1/3 φλ. (85ml) ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. (120γρ.) μέλι ή έψημα (πετιμέζι)
- 2/3 φλ. (60γρ.) καρύδια χοντροκομμένα
- 2 φλ. (500ml) νερό χλιαρό
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 ορθογώνιες φόρμες. Σε ένα μεγάλο μπολ ή για περισσότερη ευκολία στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά. Bάζουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αν το κάνουμε με τα χέρια τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζουμε το μέλι ή το έψημα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Βάζουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν στο ζυμάρι. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε ορθογώνιο σχήμα όπως τις φόρμες μας. Τα βάζουμε στις φόρμες ψησίματος και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 – 1 ½ ώρα. Χαράσσουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι ή λεπίδα για να βγαίνει ομοιόμορφα ο αέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.