Μαγειρίτσα με κοτόπουλο και αρωματικά χόρτα

01 Απριλίου 2025
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
totalTime
Συνολικός χρόνος
Υλικά
  • ¼ φλ. (80ml) ελαιόλαδο
  • 1 φλ. (120γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου
  • ½ φλ. (125ml) άσπρο ξηρό κρασί 
  • 1 φλ. (215γρ.) ρύζι καρολίνα
  • 2 λίτρα (8 φλ.) νερό ζεστό
  • 5 φλ. (300γρ.) μαρούλι χοντροκομμένο
  • ½ φλ. (35γρ.) άνηθο
  • 2 κουταλάκια (16γρ.) μαγειρικό αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 3 αυγά
  • ½ φλ. (115ml) φρέσκο χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι μέχρι να φύγει το άμυλο και το νερό να είναι διάφανο. 
     
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του και να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το ζεστό νερό. Αφήνουμε να κοχλάσει ξανά το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 20 λεπτά. 
     
  3. Βάζουμε το μαρούλι, τον άνηθο το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 5 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. 
     
  4. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζωμό από τη μαγειρίτσα και ρίχνουμε λίγο – λίγο στα αυγά χτυπώντας με γρήγορες κινήσεις. 4. Επιστρέφουμε το μίγμα λίγο – λίγο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Βάζουμε την κατσαρόλα στη πιο χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. 
     

Iδέες για κρασί

Η Μαγειρίτσα σερβίρεται μετά την Ανάσταση με σκοπό να προετοιμάσει τον ανθρώπινο οργανισμό μετά από εβδομάδες νηστείας να δεχτεί την ποικιλία των γεύσεων που κυριαρχούν στο  πλούσιο τραπέζι του Πάσχα.

Για την Μαγειρίτσα, ένα πιάτο με στρογγυλά άλλα έντονα αρώματα που προκύπτον από τον συνδυασμό της αυγολέμονης με τον ζωμό από το κοτόπουλο,  συστήνουμε ένα λευκό ξηρό κρασί με γεμάτο σώμα. Προτείνουμε λοιπόν λευκά κρασιά βασισμένα σε ποικιλίες όπως το Chardonnay που παράγεται σε εξαιρετική ποιότητα από αρκετούς παραγωγούς στη Κύπρο και στην Ελλάδα. Μια ακόμα ποικιλία που θα μπορούσε με επιτυχία να συνδυαστεί με τη Μαγειρίτσα είναι και το Ξυνιστέρι, μια ποικιλία που με τους αιώνες προσαρμόστηκε με μοναδικό τρόπο στο κλίμα και το έδαφος του νησιού.

Μαθαίνουμε μαζί

  1. Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας και σκοπός τους είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του για την κατανάλωση κρέατος. Κλασικά, μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Τα χόρτα που μπαίνουν στη σούπα συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Όσο για το αυγολέμονο είναι σημαντικό για την ετοιμασία της σούπας, αφού της προσδίδει μια περαιτέρω comfort διάσταση. Σύμφωνα με το «Oxford Companion to Food» του Aλαν Ντάβιντσον (Oxford University Press,1999), το αυγολέμονο είναι η ελληνική ονομασία μιας σάλτσας που στα αραβικά λέγεται tarbiya (ταρμπίγια) και στα τούρκικα terbiye (τερμπιγέ), τα οποία και στις δύο γλώσσες σημαίνουν «ίαση, καλυτέρευση». Μια σούπα, λοιπόν, της Λαμπρής που μας οδηγεί με ασφάλεια στο μεγάλο πασχαλινό γλέντι. 
     
  2. Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε πιο νωρίς τη σούπα, να τη σουρώσουμε για να μη συνεχίσει το ρύζι να μαλακώνει και να τα ξαναενώσουμε όταν θα τα σερβίρουμε.
    ​ 
  3. Εκτός από φιλέτο κοτόπουλου, μπορούμε να βάλουμε στη σούπα μπούτι ή μηρό με πέτσα ή και χωρίς.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές