Το ψάρι είναι ίσως το καλύτερο «κρέας» που θα μπορούσαμε να έχουμε στο μενού μας σε εβδομαδιαία βάση κερδίζοντας άφθονο Ωμέγα 3 από την κατανάλωσή του.
Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που δεν το πολυσυμπαθούν! Έτσι, το γεύμα της ημέρας για τη φετινή 25η Μαρτίου δεν πρέπει να είναι απαραίτητα μπακαλιάρος!
Σας παρουσιάζουμε τρεις ενναλακτικές συνταγές για ψάρι, ώστε να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και να μην λάβετε κανένα παράπονο!
1η συνταγή: Εύκολα tacos με ψάρι
Τι θα χρειαστείτε ( για 4 άτομα):
550 γρ. Ψάρι φιλέτο της επιλογής σας (λαβράκι, λυθρίνι ή σολομό)
1 κούπα σάλτσα ντομάτας
4 κούπες κομμένο μαρούλι
3 ντομάτες κομμένες
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
½ κούπα κομμένα κρεμμύδια (κόκκινα ή άσπρα)
1,5 κούπα τριμμένο τυρί cheddar
8 μικρές πίττες τορτίγιες
Sour cream (προαιρετικά)
Φέτες από λεμόνι ή λάϊμ
Μέθοδος:
Ψήστε το ψάρι στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Αφαιρέστε από το φούρνο και κόψε το κάθε φιλέτο στη μέση. Γεμίστε τις τορτίγιες με τη σάλτσα, το μαρούλι, τον κόλιανδρο, την ντομάτα και το κρεμμύδι. Από πάνω βάλτε κομμάτια ψαριού και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Βάλτε και μια κουταλιά sour cream και σερβίρετε με μια φέτα λεμόνι ή λάϊμ! Όλε!
2η συνταγή: Σπαγγέτι με τόνο, ντοματίνια και άγρια ρόκα
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)
455 γρ. σπαγγέτι
425 γρ. τόνος κονσέρβα (στο λάδι)
500 γρ. γλυκά ντοματίνια (χωρισμένα στη μέση ή σε τέταρτα)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
¼ κούπα πράσινες ή μαύρες ελιές (μοιρασμένες στη μέση)
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (καλά τριμμένο)
50 γρ. άγρια ρόκα
1-2 κ.γ. αποξηραμένο κόκκινο τσίλι (προαιρετικά)
Αλάτι & πιπέρι (για καρύκευμα)
Μέθοδος:
Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι σας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Ακολούθως, τσιγαρίστε το σκόρδο σας σε ένα τηγάνι με σιγανή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τον τόνο (με το λάδι του) τις ντομάτες, τις ελιές, την ρόκα, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια σερβίρετε πάνω από τα μακαρόνια σας. Πασπαλίστε με το τσίλι και το αλατοπίπερο και σερβίρετε με ζεστή γαλλική μπαγκέτα στο πλάι! Voila!
3η συνταγή: Πανεύκολα κεκάκια σολομού
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
450 γρ. φιλέτο σολομό (ή κονσέρβας αν προτιμάτε)
450 γρ. πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κύβους)
1 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μαγιονέζα
Τριμμένη φρυγανιά (από άσπρο ψωμί ή ολικής αλέσεως)
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Μέθοδος:
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200°C. Βράστε τις πατάτες σας μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίστε τις πολύ καλά και αφήστε τις στην άκρη. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο σολομό κόψτε τον σε μικρά κομμάτια, τοποθετήστε τα σε αλουμινόχαρτο πασπαλίστε με λίγο βούτυρο και κλείστε τα μέσα. Τοποθετήστε τον σολομό στον φούρνο και ψήστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι το ψάρι σας να είναι καλά ψημένο.
Αρχίστε να λιώνετε τις πατάτες σας σε ένα μπολ και σιγά σιγά προσθέστε τα κομμάτια του ψαριού, με το ζουμί του, τα διάφορα μπαχαρικά και τη μαγιονέζα. Ανακατέψτε μέχρι όλα τα υλικά να δέσουν καλά μεταξύ τους.
Στη συνέχεια χωρίστε το μείγμα σας σε 12 στρογγυλά κεράκια, ρίξτε τα ένα ένα στη φρυγανιά για να καλυφτούν από όλες τις πλευρές, βάλτε τα σε μια πιατέλα και στην κατάψυξη (σκεπασμένα) για μια ώρα περίπου ώστε να παγώσουν. Μόλις παγώσουν, βάλτε τα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, αλείψτε τα με λίγο βούτυρο και βάλτε τα στον φούρνο στους 220°C για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα. Μπορείτε να τα σερβίρετε με πατάτες wedges, λαχανικά αλλά και σαλάτα!
Καλή σας όρεξη!