Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα 5 φλιτζάνια νερό να τον σκεπάσει καλά (αν χρειαστεί βάζουμε επιπλέον νερό). Τον αφήνουμε να μουλιάσει για 2-3 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, αν είναι πολύ ξηρός ο τραχανάς.
Στη συνέχεια, βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά μαζί με όλο το νερό που υπάρχει στο μπολ. Προσθέτουμε ακόμα 5 φλιτζάνια νερό και βράζουμε μέχρι να κοχλάσει. Ανακατεύουμε, βάζουμε την κατσαρόλα στην πιο χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε για να μην κολλήσει ο τραχανάς. Εμένα μου αρέσει ο τραχανάς να είναι πηκτός και όχι νερουλός. Ανάλογα με τα γούστα μας προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Ακολούθως, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό (αν μας αρέσει) και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5 - 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά, την μπλεντάρουμε για να γίνει βελουτέ και προσθέτουμε την ξινή κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο ροδίζουμε καλά το χαλλούμι.
Σερβίρουμε τη σούπα τραχανά ζεστή με το ψημένο χαλλούμι και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.