Κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε ζεστό νερό και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τον κιμά: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει και να ψηθεί. Βάζουμε την πάστα ντομάτας και την ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά της. Βάζουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 4-5 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο και το χυμό. Ανακατεύουμε τη γέμιση και βάζουμε το ρύζι και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω σε ένα
μεγάλο γυάλινο πιάτο. Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στην πίσω πλευρά
του αμπελόφυλλου κοντά στο κοτσάνι. Τυλίγουμε μια φορά το φύλλο και στη
συνέχεια διπλώνουμε σφικτά τις δυο άκρες προς τα μέσα. Τυλίγουμε σφικτά
ολόκληρο το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Βάζουμε αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας και στρώνουμε τα αμπελόφυλλα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζουμε από πάνω αμπελόφυλλα και καλύπτουμε με ένα πιάτο. Αυτό θα βοηθήσει να μην ανοίξουν τα κουπέπια. Όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν τα κουπέπια όλο το νερό. Σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.