Υλικά (6-8 μερίδες)
3-4 μέτριες σουπιές ολόκληρες, καθαρισμένες
1/2 φλιτζάνι ρύζι
6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. πολτός ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
12/ φλ. λευκό κρασί
Αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τις σουπιές για πέντε περίπου λεπτά και μετά τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε, στο μισό ελαιόλαδο τα τρία από τα έξι ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Όταν μαραθούν προσθέτουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια, αφού τα έχουμε στραγγίσει καλά, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Ακολούθως, προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και όταν ομογενοποιηθεί η γέμιση, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα τρία κρεμμύδια, το άλλο μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και λίγο νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τη δάφνη, το κρασί, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Με ένα κουτάλι, γεμίζουμε τις σουπιές με τη γέμιση, τις κλείνουμε με οδοντογλυφίδα, τις απλώνουμε σε πυρέξ και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ψήνουμε τις γεμιστές σουπιές σε προθερμασμένο φούρνο στους 185C για περίπου μία ώρα.