Την ημέρα των Θεοφανίων ή τα Φώτα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η Βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η λέξη Θεοφάνια σημαίνει φανέρωση/αποκάλυψη του Θεού και αναφέρεται στην φανέρωση της Αγίας Τριάδας που έγινε κατά τη Βάπτιση του Χριστού.
Σε μερικά μέρη της Ελλάδας, τη μέρα των Φώτων, αφήνουν τρία περιστέρια ελεύθερα να πετάξουν, μόλις ρίξουν το σταυρό μέσα στο νερό. Τα περιστέρια αυτά συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα που φανερώθηκε με τη μορφή περιστεριού, όταν ο Ιησούς βαφτιζόταν στον Ιορδάνη Ποταμό.
Τα Φώτα όμως, είναι και η γιορτή που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται τον Αγιασμό του παπά.
Εκείνη τη μέρα, στην κουζίνα επικρατεί αναβρασμός αφού ψήνονται οι λουκουμάδες, το παραδοσιακό γλυκό των Φώτων. Αφού φάνε όλοι, πετάνε κάποια ξεροτήγανα και στην στέγη του σπιτιού, για να τα βρει ο καλικάντζαρος, να φάει και να επιστρέψουν στις τρύπες από τις είχαν βγει 12 μέρες πριν.
Το βράδι της παραμονής των Φώτων, στις 12 τα μεσάνυκτα, ανοίγουν τα ουράνια και πραγματοποιούνται όλες οι ευχές των ανθρώπων.
Στην Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία, η μέρα των Επιφανίων, δηλαδή η 12η μέρα μετά τα Χριστούγεννα ονομάζεται Feast of the Kings ή Twelfth Night και είναι η μέρα όπου οι Χριστιανοί θυμούνται τους Τρεις Μάγους που επισκέφθηκαν τον νεογέννητο Χριστό.
Στην Ισπανία, αυτή η μέρα είναι σημαντική και είναι γνωστή ως Fiesta de los tres Reyes Mages που σημαίνει «Το Φεστιβάλ των τριών Μαγικών Βασιλιάδων». Είναι η μέρα όπου πολλά παιδάκια λαμβάνουν τα δώρα τους, σαν να τους τα δίνουν οι Τρεις Βασιλιάδες!
Στην Ισπανία, εκείνο το πρωινό οι ντόπιοι φούρνοι ψήνουν ένα ειδικό κέικ το Roscón, που έχει σχήμα δακτυλιδιού και είναι συνήθως γεμιστό με κρέμα ή σοκολάτα και διακοσμημένο με χάρτινη κορώνα.
Στην Γαλλία, απολαμβάνουν εκείνη τη μερα, Galette de Rois, ένα είδος κέικ αμυγδάλου, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα μικρό παιχνίδι, μια μικρή κορώνα.