Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα ταψί με αποσπώμενη βάση 23-24 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω – κάτω και αέρα.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη βανίλια, τον καφέ εσπρέσο και ανακατεύουμε με το φουέ (χτυπητήρι ή σύρμα χειρός). Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή θα αφρίζει) και ρίχνουμε το μίγμα στο κέικ. Χτυπάμε καλά το κέικ με το φουέ και το βάζουμε στο ταψί. Χτυπάμε λίγο το ταψί στον πάγκο εργασίας μας για να φύγει τυχόν αέρας από το κέικ και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ, βάζουμε στο κέντρο του ένα ξύλινο σουβλάκι και αν είναι στεγνό, τότε είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη γκανάς σοκολάτας: Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ. Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μπρίκι και τη βράζουμε καλά. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα καρύδας πάνω από τη σοκολάτα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει λίγο και τη ρίχνουμε πάνω από το κέικ, ξεκινώντας από τις άκριες. Αφήνουμε τη γκανάς να στερεοποιηθεί πάνω από το κέικ και το αφαιρούμε από το ταψί, αφαιρώντας τα τοιχώματα από το ταψί. Σερβίρουμε στολίζοντας με τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα φουντούκια (για να τα καβουρδίσουμε τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά).