Για τη ζύμη:
1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι.
2. Στο κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, το κρόκο και το αβγό. Με το εξάρτημα του γάντζου ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
3. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
4. Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
5. Αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία 28-29 βαθμούς κελσίου για 1.5 ώρα.
6. Όταν φουσκώσει αφαιρούμε τη μεμβράνη και πιέζουμε με τη γροθιά μας ακριβώς στο κέντρο της ζύμης για να φύγει ο αέρας.
7. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και της δίνουμε σφαιρικό σχήμα.
8. Με τον πλάστη ανοίγουμε ομοιόμορφα τη ζύμη μας σε πάχος 2 εκατοστών.
9. Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
10. Με ένα στρογγυλό τσέρκι κόβουμε τα ντόνατς και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
11. Καλύπτουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
12. Όταν είναι έτοιμα, με το ψαλίδι κόβουμε την λαδόκολλα περιμετρικά του κάθε ντόνατ.
13. Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο στους 175 βαθμούς κελσίου.
14. Μεταφέρουμε προσεκτικά με τη λαδόκολλα το κάθε ντόνατ στο ζεστό λάδι.
15. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τηγανίζουμε περίπου για 45 δευτερόλεπτα τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
16. Αμέσως μόλις τα αφαιρέσουμε από το λάδι τα μεταφέρουμε στη ζάχαρη και τα πασπαλίζουμε καλά.
17. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
18. Τρυπάμε τα ντόνατς στη μία πλευρά και γεμίζουμε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη σάλτσα από τα βατόμουρα.
Για την κρέμα:
1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και το εκχύλισμα βανίλιας και ζεσταίνουμε.
2. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το καλαμποκάλευρο και τη ζάχαρη που απέμεινε και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Μόλις ζεσταθεί το γάλα μας με μία κουτάλα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και τη μεταφέρουμε στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα.
3. Αμέσως μετά μεταφέρουμε στη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
4. Βάζουμε τη κρέμα μας σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται με τη κρέμα μας.
5. Όταν κρυώσει ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής μαζί με στρογγυλή μύτη.
Για τη σάλτσα βατόμουρου:
1. Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τα κατεψυγμένα βατόμουρα, τη ζάχαρη και το χυμό από το λεμόνι.
2. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.