- Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το γκάμον μαζί με το μηλίτη, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι, το καρότο και το σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Γυρίζουμε το γκάμον και συνεχίζουμε το βράσιμο ακόμα 40 λεπτά. (Για κάθε 500γρ. γκάμον, βράζουμε για 20 λεπτά).
- Για το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα, την καστανή ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε το γκάμον από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε την πέτσα του, αφήνοντας μια στρώση πάχους στην επιφάνειά του. Χαράσσουμε το πάχος σε ρόμβους (διαγώνια σε δυο κατευθύνσεις) και καρφώνουμε στις γωνιές των ρόμβων από ένα γαρίφαλο.
- Tοποθετούμε το γκάμον στο ταψί και αλείφουμε με το μισό γλάσο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά, αλείφοντας με το υπόλοιπο γλάσο κάθε 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει.
- Αφήνουμε το γκάμον να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε με ροδέλες από πορτοκάλι ή με πουρέ πατάτας, ψητά λαχανικά ή σαλάτα.
Συμβουλή: Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο γλάσο 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας ή Worcestershire.