Αρνάκι με κληματζίες (κληματόβεργες) στο φούρνο

01 Απριλίου 2025
linkedin
Μερίδες
6-8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
totalTime
Συνολικός χρόνος
Υλικά
  • 1 αρνίσιο μπούτι, 2 κιλά περίπου
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλάκια αρτυσιά (κύμινο) σε σκόνη
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • ½ φλ. νερό

Για τις πατάτες

  • 1 ½ κιλό μικρές πατάτες (baby potatoes) 
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι αρτυσιά (κύμινο) σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τις κληματζίες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου μας και τις πλέκουμε σταυρωτά. Αυτή θα είναι η βάση που θα βάλουμε επάνω το αρνί μας.
     
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Αλείφουμε παντού το αρνί με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά σε όλες τις πλευρές. Τα τρίβουμε καλά για να αρωματίσουν καλά το αρνί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε σχισμές στο επάνω μέρος του αρνιού. Κόβουμε το σκόρδο σε 2 ή 4 κομμάτια, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι. Βάζουμε μέσα στις σχισμές ένα κομμάτι σκόρδο και δεντρολίβανο. Βάζουμε το αρνί πάνω στις κληματζίες. 
     
  3. Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι, πιπέρι, αρτυσιά, δεντρολίβανο και θυμάρι. Ανακατεύουμε και βάζουμε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνουμε το νερό και σκεπάζουμε καλά με αντικολλητική λαδόκολλα και αλουμονόχαρτο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό.


 

Iδέες για κρασί

Σε αυτή τη περιοχή του κόσμου που ζούμε και απολαμβάνουμε μοναδικές γευστικές εμπειρίες το αρνίσιο κρέας περιγράφεται πολλές φορές ως ο βασιλιάς των κρεάτων. Η συγκεκριμένη συνταγή θεωρείται ίσως μια από τις πιο εικονικές συνταγές της Μεσογειακής Γαστρονομίας. Οι έντονες γεύσεις και τα μακρά αρώματα του αρνιού που βασανίζουν τον ουρανίσκο αποζητούν κόκκινα κρασιά με τεράστιο σώμα και με μακρά επίγευση που η γεύση τους είναι ορισμένη μέσα από τα αρώματα του δρύινου βαρελιού και τα κόκκινα φρούτα του δάσους.

Εδώ οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, Rioja Gran Reserva από την Ισπανία, Amarone  από την Ιταλία, τα μεγάλα κρασιά από την περιοχή του Bordeaux καθώς και μια σειρά από πεπαλαιωμένα Κυπριακά και Ελληνικά κρασιά βασισμένα στις ποικιλίες Babernet Sauvignon και Merlot.


Μαθαίνουμε μαζί

  1. Οι κληματζίες (κληματόβεργες) θα δώσουν ωραίο άρωμα στο κρέας, αλλά θα λειτουργήσουν και σαν σχάρα ώστε το κρέας να μην ψήνετε μέσα στο λίπος του. 
     
  2. Το αρνί είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι. Αν περισσέψει μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραία πίτα με σπιτικό φύλλο ή με σφολιάτα και να βάλουμε μέσα αρνί, τυριά και διάφορα ανοιξιάτικα λαχανικά. Επίσης, μπορεί να το βάλουμε σε ένα κριθαράκι με ντομάτα.
     
  3. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές