Σουπιές Κρασάτες

24 Φεβρουαρίου 2015
Πεντανόστιμο φαγάκι ό,τι πρέπει για Καλή Σαρακοστή! 
 
Θα χρειαστείτε:
½ κούπα περίπου ή λίγο παραπάνω λάδι
1 κιλό κρεμμυδάκι ξερό
5 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό σουπιές
1 γεμάτη κούπα λευκό, ξηρό κρασί
3 κ.σ. τοματοπελτές διαλυμένος σε λίγο νεράκι
2 φύλλα δάφνη
mix από μπαχάρια ή πιπέρια
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
 
Πάμε…
Σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι αφήνουμε το λάδι να κάψει. Εντωμεταξύ κόβουμε το κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες ή κυβάκια και σε φετούλες παρομοίως το σκόρδο. Αφού ζεσταθεί καλά το λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου πάρουν ένα ευχάριστο χρυσαφί χρώμα και γυαλίσουν. Προσθέτουμε αμέσως τις σουπιές κι ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν. Σβήνουμε με λευκό κρασί κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν τελείως το αλκοόλ. 
 
Ρίχνουμε, με προσοχή να μην πιτσιλίσει, τον τοματοπελτέ διαλυμένο πρόχειρα σε λίγο νερό, ελάχιστη ζάχαρη να σπάσει την ντοματίλα, τα φύλλα της δάφνης και 2-3 στροφές από το μύλο μας με το μείγμα των μπαχαρικών ή του πιπεριού. Αν θέλουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε και μπαχάρια και πιπέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε τις σουπιές μας μέχρι να πιουν το ζουμάκι και να μείνει το λάδι. Αυτό ήταν! Αφαιρούμε τη δάφνη, στρώνουμε το τραπέζι κι απολαμβάνουμε οικογενειακά και Σαρακοστιανά! Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για σουπιές να χρησιμοποιήσουμε καλαμαράκια.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές